Yerli Güneş Hücrelerinin Verimliliğini Artıran Projemizdeki Öğrencilerimize TÜBİTAK Desteği

Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Ana Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Emre Kartal ve Enerji Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Furkan Güçlüer, yürütücülüğünü Üniversitemiz Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Seyhan'ın yaptığı TÜBİTAK-1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamındaki "Çift Taraflı Heteroeklem Tipi Hücre Geliştirilmesi" adlı proje ile TÜBİTAK BİDEB-2250 - Lisansüstü Bursları Performans Programı Başarı Bursu almaya hak kazandı.

Projeyle Yerli ve Milli Güneş Hücrelerinin Verimliliğinde Yüzde 25’e Yakın Artış Sağlandı
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ayşe Seyhan, “Yerli ve milli, yüksek verimli, seri üretime uyumlu çift yüzlü c-Si heteroklem (SHJ) güneş hücrelerinin geliştirilmesinin amaçlandığı projeyle, ayrıca ülkemizde bu sektörün gelişmesini sağlamaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.” dedi. Şimdiye kadar proje kapsamında geliştirilen hücrelerin verimliliğinin yüzde 22 buçuğa ulaştığını belirten Seyhan, konuşmasının devamında “Güneş hücreleri, güneş ışığını doğrudan elektriğe dönüştüren yarı iletken cihazlardır. Bu projede geliştirilen "çift taraflı" hücreler, hem ön hem de arka yüzeylerinden ışık toplayarak daha fazla enerji üretebilir. Bu teknoloji, güneş enerjisinden daha verimli bir şekilde yararlanmamızı sağlayarak temiz ve sürdürülebilir bir enerji geleceğine daha çok katkıda bulunacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Rektörümüzden Proje Danışmanı Öğretim Üyemiz ile Öğrencilerimize Tebrik
Konuyla ilgili açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversitemizin güneş hücresi üretiminde yerliliği öncelediğini ve bu çerçevede ulusal yenilenebilir enerji politikalarına ise öncülük ettiğini hatırlatarak “Böylesine önem verdiğimiz bir alanda öğrencilerimizin Doç. Dr. Ayşe Seyhan Hocamızın danışmanlığındaki projeleriyle TÜBİTAK’tan lisansüstü bursu almaya hak kazanmaları, bizim için gurur ve mutluluk verici bir gelişme. Öğrencilerimizi ve öğretim üyemizi tebrik ediyorum.” dedi.

Rektörümüz Uslu, Üniversitemizin bu alanda yüksek verimli ve düşük maliyetli fotovoltaik hücreler geliştirmek, yenilikçi güneş panelleri tasarlamak, silisyum teknolojileri üzerine ileri araştırmalar yaparak üretim süreçlerini optimize etmek, güneş enerjisinin depolanması ve yönetimi konusunda yenilikçi çözümler üretmek gibi önemli hedeflere sahip olduğuna vurgu yaparak bu doğrultuda çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti. Üniversitemizde söz konusu alana ilişkin araştırma sonuçlarının hızlıca sanayi uygulamalarına entegre edilerek ticari başarıya dönüştürülmesinin de amaçladığını dile getiren Rektörümüz, “Ayrıca Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ülkemizin güneş enerjisi çalışmalarında yetişmiş insan kaynağına katkıda bulunmak gibi iddialı hedeflerle de geleceğe bakıyor. İşte lisansüstü başarı bursu almaya hak kazanan öğrencilerimiz, bu iddialı hedefimizde emin adımlarla yürüdüğümüzün en önemli kanıtı.” değerlendirmesinde bulundu.