Üniversitemizin Yapay Zekâ ve Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi Projesine TÜBİTAK Desteği

Mühendislik Fakültemiz öğretim elemanlarının Üniversitemiz Niğde TEKNOPARK A.Ş. bünyesindeki yazılım şirketlerinde artırılmış gerçeklik ile yapay zekâ teknolojisini bir arada kullanarak hazırladıkları “Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi Tabanlı İç Mekân Navigasyon ve Sanal Tanıtım Kartı Sisteminin Geliştirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz, Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Dokuz ve Arş. Gör. Alper Ecemiş, Niğde TEKNOPARK A.Ş. bünyesindeki AIMSoft Yazılım ve Yapay Zekâ Teknolojileri isimli şirketlerinde büyük iç mekânlara sahip kuruluşlar için iç mekân navigasyon sistemi geliştirmeye dönük proje geliştirdiler. Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile yapay zekânın bir araya getirildiği çalışmayla, büyük ve kapalı fiziksel alanlar için navigasyon sistemi üretilecek. Böylece sistemle kullanıcılar hastane, adliye, valilik, belediye binaları, oteller ve alışveriş merkezleri gibi büyük iç mekânlara sahip kurum ve kuruluşlarda, bir aracıya gerek kalmadan rahatlıkla istedikleri yere ulaşabilecekler. Ayrıca sistem, fuar alanları gibi kısıtlı dış mekânlarda da kullanılabilecek.

“Üniversitemiz Yapay Zekâ, Yazılım ve Bilişim Teknolojileri Alanlarında da Öne Çıkıyor”
Konuyla ilgili açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversitemizde son dönemlerde Ülkemizin Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi doğrultusunda önemli gelişmeler yaşandığını ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin yapay zekâ, yazılım ve bilişim teknolojileri alanlarında da öne çıkmaya başladığını belirtti. Bu çerçevede yeni açılan Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü’müze 2024-2025 Akademik Yılı’nda ilk defa öğrenci alınacağını kaydeden Rektörümüz, ayrıca Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin Türkiye’de Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi açması uygun görülen altı yükseköğretim kurumundan biri olduğunu dile getirdi. Rektör Uslu, fakültenin kurulmasına yönelik çalışmaların aralıksız sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Üniversitemiz Niğde TEKNOPARK A.Ş. bünyesinde birçok alanda olduğu gibi yazılım ve yapay zekâ alanında da katma değerli ar-ge faaliyetlerinin yürütüldüğüne değinen Rektörümüz, bu kapsamda büyük iç mekânlara sahip kuruluşlar için iç mekân navigasyon sistemi üretmeyi içeren projeleriyle TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz, Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Dokuz ve Arş. Gör. Alper Ecemiş’i tebrik etti.