Üniversitemizde Yeni Bir Yonca Çeşidi Geliştirildi

Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Avcı, Üniversitemizin imkânlarını kullanarak daha verimli ve daha hızlı hasat edilebilen yeni bir yonca çeşidi geliştirdi. Niğde ili başta olmak üzere bölgenin iklim ve toprak koşullarına uyumlu olup yüksek verim ve kalite özelliklerine sahip olan bu yonca çeşidinin tescil işlemleri için 2024 yılında T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü’ne başvuru yapıldı.

“Niğde İlinde İlk Defa Bir Yonca Çeşidi Islah Edildi”
Konuyla ilgili konuşan Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Avcı, Niğde ilinde ilk defa bir yonca çeşidinin ıslah edildiğini ve çeşidin geliştirilme aşamasında ilin farklı lokasyonlarında denemeler yapıldığını belirtti. Bu yönüyle seçimler yapılarak geliştirilen çeşidin ilin ekolojik koşullarına uyumlu, yüksek verimli ve kalite yönü yanında ekonomik ömrünün standart çeşitlere göre daha uzun olduğunu vurgulayan Avcı, ayrıca tohum üretim çalışmaları için hazırlıkların da sürdüğünü ve 2025 yılı içerisinde çeşide ait tohumun üreticilerle buluşturulacağını kaydetti.

“Niğde'de Bir İlk Olan Bu Yonca Çeşidi, Bölge Topraklarının Islahı ve Sürdürülebilir Tarım Açısından Önemli”
Tescil başvurusu yapılan çeşidin Niğde ilinde bir ilk olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, “Bu çeşidin bölgede faaliyet gösteren hayvancılık işletmeleri ile yoncanın bir baklagil türü olması yönünden bölge topraklarının ıslahı ve sürdürülebilir tarım açısından oldukça önemlidir.” dedi. Rektör Uslu, Niğde’nin ilk ve tek yerli yonca çeşidini geliştiren Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Avcı’yı tebrik ederek, geliştirdiği ve İpek isminin verildiği yonca çeşidinin başta Niğde olmak üzere İç Anadolu bölgesinde yem bitkisi yetiştiricileri ve hayvansal üretim yapan işletmelerin kaliteli kaba yem ihtiyaçlarının karşılanması noktasında önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Rektörümüz ayrıca tarım çalışmalarında öncü olan Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinde bölgesel kalkınmaya katkı verecek yeni araştırma geliştirme ve uygulama faaliyetlerini devam edeceğini de sözlerine ekledi.