Uluslararası Mübadelede Niğde Sempozyumu Açılış Töreni İle Başladı

Niğde'de ilk olan ve Üniversitemiz ev sahipliğinde iki gün sürecek “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Uluslararası Mübadelede Niğde Sempozyumu", düzenlenen Açılış Töreni'yle başladı.

Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Makedonya Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat, sempozyumun paydaşı olan ilçe ve belde belediyelerimizin başkan ve temsilcileri, il protokolü, Üniversitemizin akademik ve idari kadrosunun yanında çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, akabinde Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinin gerçekleştirdiği Rumeli şarkıları dinletisiyle devam etti.

"Rektörümüz Şahsında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesini Tebrik Ederim"
Törende açılış konuşması yapan TBMM 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Mübadele üzerine bir sempozyum düzenlemesi dolayısıyla Rektörümüzün şahsında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesini tebrik ediyorum.” dedi. 

Konuşmasının devamında “Bu konunun beni yakından ilgilendirdiğini de buradan belirtmek isterim ki benim aile büyüklerimden kimisi mübadele ile kimisi mübadeleden önce Rumeli’den Tekirdağ’a göç etmişlerdir." şeklindeki ifadelere yer veren Şentop, ayrıca bu mübadelenin bir parçası olmasından dolayı böyle anlamlı bir etkinliğe davet edilmekten çok memnun olduğunu belirtti.

Şentop, "Sempozyumda emeği olan başta Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu Hocam olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür eder, bu tarz sempozyumların devamının gelmesini temenni ederim.” diyerek sözlerine son verdi.

Üniversite-Şehir İş Birliği Temelinde Diğer İllere Örnek Olacak Bir Sempozyum
Törende konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde’de ilk olan ve Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşen bu uluslararası sempozyumun Üniversite-Şehir iş birliği temelinde diğer illere örnek bir organizasyon olduğunu belirtti. Başta Niğde Valiliği ve Niğde Belediyesi olmak üzere beş ilçe ve beş belde belediyesinin sempozyumu sahiplenerek Üniversitemize her anlamda destek ve katkı verdiğini belirten Rektörümüz Uslu, konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Ben bu vesileyle başta İl Valimiz Sayın Cahit Çelik ve Belediye Başkanımız Sayın Emrah Özdemir olmak üzere; Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla ilçe belediyelerimiz ile Aktaş, Divarlı, Çukurkuyu, Gümüşler ve Konaklı belde belediyelerimizin saygıdeğer belediye başkanlarına ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Yine sivil toplum kuruluşu olarak sempozyumumuza destek ve katkı veren Ankara Lozan Mübadilleri Derneği ve Niğde Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği (NİKSED) ile Niğde Gazeteciler Birliği’ne de ayrıca teşekkür ediyorum."

"Mübadele Olgusu Bilimsel Olarak Tüm Boyutlarıyla Ele Alınacak"
Sempozyumda mübadele olgusunun yurt içi ve yurt dışından gelen önemli katılımcılarla bilimsel olarak tüm boyutlarıyla ele alınacağını belirten Rektör Uslu, "Bu kapsamda 73 araştırmacı, 60 farklı başlıkta hazırladıkları mübadele temalı tebliğlerini 14 ayrı oturumda sunacaklardır." dedi.

Rektörümüz Uslu, konuşmasına "Bilimsel çalışmalarıyla sempozyumumuza katkı sunacak tüm araştırmacılara başarı dileyerek bu ilmî organizasyonun verimli geçmesini ve şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum." ifadeleriyle son verdi.

Açılış Oturumunda Önemli İsimler Yer Aldı
Açılış konuşmalarının akabinde program, Açılış Oturumu ile devam etti. Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Başaran Öztürk'ün modere ettiği oturumda Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat ve Türkiye'de mübadele alanındaki akademik çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Kemal Arı tebliğlerini sundular. Ayrıca oturumda Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giray Saynur Derman ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Öztürk de konuşmacı olarak yer aldılar.