"Hayvan Yetiştiriciliği, Besi Sığırcılığı, Besi Sığırlarında Sağlıklı ve Kaliteli Kırmızı Et Üretimi" Kursunun Açılışı Gerçekleştirildi !


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, Niğde Halk Eğitim Merkezi, Niğde İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliği ile hazırlanmış olan “Hayvan Yetiştiriciliği, Besi Sığırcılığı, Besi Sığırlarında Sağlıklı ve Kaliteli Kırmızı Et Üretimi” kursunun açılış programı 7/04/2025 tarihinde fakültemiz konferans salonunda gerçekleştirilmiştir.

Besi Sığırlarında Sağlıklı ve Kaliteli Kırmızı Et Üretimi eğitimi açılışı Ahiler Kalkınma Ajansı Niğde Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü sayın Mithat AKGÜN’ ün konuşmasıyla başlamıştır. Konuşmalarında üniversite ile yaptıkları işbirliğinden ve geri dönüşlerden memnun olduklarını belirtmiştir ve kaliteli kırmızı et üretimi için alınacak eğitimden beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulamıştır.

Fakülte dekanı Prof. Dr. Ahmet ŞEKEROĞLU konuşmasında çiftçi eğitiminin önemini vurgulayarak bu kapsamda sivil toplum kuruluşları ile işbirliklerine açık olunduğunu, çiftçilerin soru, öneri ve görüşlerini dinlemek istediklerini belirtmiştir.

Programda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyesi sayın Prof. Dr. Alper ÖNENÇ karkas üretimi ve kalitesi, etlenme (kaslılık) ve yağlanma genel başlıklarında bilgiler vermiştir. Karkas üretiminin, hayvanın kesilip yüzülmesi ve iç organlarının çıkarılmasıyla elde edilen etli gövdeyi ifade ettiğini, karkas kalitesinin hayvanın ırkı, yaşı, beslenme şekli, sağlık durumu ve kesim yöntemleri gibi birçok faktöre bağlı olduğunu, iyi kalitede bir sığır karkasının, yeterli miktarda kas dokusu, uygun yağlanma, iyi renk ve tekstüre sahip olması gerektiğini, karkası yetiştirilen hayvanın dışı görünüşüne göre tahmin etmek için bazı bölgesel gözlemlerin yapılabildiğini belirtmiştir. Karkasın genel görünümü, kasların belirginliği ve dolgunluğu etlenme hakkında ilk izlenimleri verdiğini, iyi etlenmiş bir karkasta kaslar belirgin konturlara sahip olduğunu ve vücut boşluklarının (karın, göğüs) dolu olduğundan söz etmiştir. Özellikle but (arka bacak) ve sırt bölgelerindeki kas gelişimi için önem taşıdığını vurgulamıştır. Karkasın dış yüzeyindeki yağ tabakası, kaburgalar arasındaki yağlanma ve böbrek çevresindeki yağlanma görsel olarak değerlendirildiğini belirterek, yağın rengi ve dağılımında da önem taşıdığını belirtmiştir. Karkas kalitesinin, etin lezzeti, yumuşaklığı ve besin değeri üzerinde doğrudan etkili olduğunu, üreticiler tüketicilerin taleplerini karşılamak ve ekonomik değerini artırmak için yüksek kaliteli karkas üretimine özen göstermelerinin gerekliliğine değinerek konuşmalarını sonlandırmıştır.


Son Güncelleme Tarihi : 14.04.2025