“Meyve Ağacı Aşılama Eğitimi” Kursunun Açılış Programı
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hayvancılık Araştırma Kulübü, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, Niğde Halk Eğitim Merkezi, Alma-Ata Teknik Tarım, IAAS ve Tarım Bilimleri Kulübü işbirliği ile hazırlanmış olan “Meyve Ağacı Aşılama Eğitimi” kursunun açılış programı 25/03/2025 tarihinde fakültemiz konferans salonunda gerçekleştirilmiştir.
Meyve Ağacı Aşılama Eğitiminin açılışı fakülte dekanı Prof. Dr. Ahmet ŞEKEROĞLU’ nun konuşmasıyla başlamıştır. Konuşmalarında fakültenin bu tür etkinlikleri özel sektörle birlikte düzenleyerek bölge çiftçilerinin eğitimlerine katkı sağlanmasının amaçlandığını belirtmiştir. Bu tür etkinliklerin üniversite, özel sektör ve çiftçilerin deneyim paylaşımlarına katkı sağladığını vurgulamıştır.
Alma-Ata Teknik Tarım Genel Müdürü Ziraat Mühendisi Atilla KAPLAN programın içeriğiyle ilgili bilgiler vermiştir. KAPLAN konuşmasında meyve ağaçlarının aşılanmasında farklı tekniklerin olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca aşılama uygulamasında çeşit değişimin yanında iklime uyum yeteneğinin de göz önüne alınmasının önemli olduğunu belirtmiştir. Meyve ağaçlarında aşılama için gerekli ekipmanlar tanıtarak, aşılamada anaç ile aşı yapılan kalemin veya gözün kabuğunun kaynaşmasının önemli olduğuna değinmiştir. Kaynaşmayı hızlandırması için aşı bölgesinin hava almaması ve nemli kalabilmesinin sağlanmasında ilk olarak gövdenin sıkıca sarılması (streç vb.) daha sonra ise aşı yapılan açıklığın kapatıcı ile kapatılmasının önemli olduğunu vurgulamıştır. Bununla birlikte aşı gözlerinin +2 ile +4 °C de muhafaza edilmesinin öneminden bahsederek farklı aşı teknikleri ile önceden hazırlanmış aşı gözlerinin uygulaması yapılmıştır. Her aşı yönteminin kendine özgü kuralları olmasına rağmen temelde kabuk ile anaç arasındaki kaynaşma prensibine dayandığını ifade etmiştir. Daha sonrasında kursiyerlerle birlikte meyve bahçesinde uygulamaya geçilmiştir. Sayın Atilla KAPLAN daha önce ülkemizin aşı materyali ithal ederken günümüzde ihraç edebilir konuma geldiğini, özel sektörün bu konuda çok fazla mesafe kat ettiğini, bunda kendi firmalarının da katkılarının olduğunu belirtmiştir.
Son Güncelleme Tarihi : 29.03.2025