"Yerel Niğde Elmalarının Ateş Yanıklığı Ve Kara Lekeye Dayanıklılığı Ile Kendine Uyuşmazlık Özelliklerinin Moleküler Markörler Ile Belirlenmesi" Konulu Projeye TÜBİTAK 1002 Desteği


Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümünden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe’nin danışmanı, Araştırma Görevlisi Orkun Gencer’in yürütücüsü olduğu "Yerel Niğde Elmalarının Ateş Yanıklığı Ve Kara Lekeye Dayanıklılığı Ile Kendine Uyuşmazlık Özelliklerinin Moleküler Markörler Ile Belirlenmesi" konulu proje TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Niğde ilinin ülkemiz elma üretiminde 3. sırada bulunması ve ülkemizin de dünya elma üretiminde 2. sırada yer alması, elmanın tarımsal üretimde hem Niğde ili hem de ülkemiz için önemli bir ürün olduğunu göstermektedir. Prof.Dr. Sedat SERÇE ve Arş.Gör. Orkun Gencer Niğde ilinde gerçekleştirdikleri önceki çalışmalarda ilde yetiştiriciliği yapılan Niğde Elmaları arasında genetik çeşitlilik tespit etmiş ve bu bulgular ışığında ileri araştırmalar yapmaya devam etmektedir. Desteklenen bu proje ile Niğde Elmalarının ülkemizde ve dünyada yetiştirilen elmalarda rastlanan ateş yanıklığı ve kara leke hastalıklarına karşı dayanıklılıkları moleküler yöntemler ile araştırılıp, ıslah çalışmalarında bu amaçla kullanılabilirliğinin ortaya konması hedeflenmektedir. Aynı zamanda Niğde Elmalarının kendine uyuşmazlık özelliklerinin de moleküler yöntemler ile incelenesiyle ıslah programlarında karşılaşılabilecek uyuşmazlıklara karşı bilgi sağlaması amaçlanmaktadır.

Elmanın ülkemiz için küresel, Niğde için de ülkesel ölçekte ticari önemi yüksek bir meyve olması, Niğde Elmasının halen ilde yetiştiriciliğinin yapılması, il için bir marka değer olması ve önceki çalışmalarda genetik anlamda bir potansiyel ihtiva ettiğinin ortaya konması yönüyle özgün olan projenin çıktıları hem akademik hem ticari alandaki kuruluş ve araştırmacılar ile paylaşılacaktır. Bu sayede Niğde ilimizin marka değerlerinden biri olan Niğde Elması hakkında daha fazla akademik ve ticari çalışmanın yürütülmesi amaçlanmaktadır.