Fakültemiz tarafından TÜBİTAK 1001 “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programına” Sunulan Projeye Destek




Projede, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü, Tarımsal Biyoinformatik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Latif TEK yürütücü ve doktora öğrencisi Hümeyra YILDIZ AKKAMIŞ bursiyer olarak yer almaktadır.

Bitki Kromozom Laboratuvarı olarak, proje kapsamında, bitki genomunun farklı dinamik yapılarında rol oynayan hareketli tekrarlayan DNA dizilerinden birisi olan genoma entegre retrovirüslerin biyoinformatik, moleküler ve sitogenetik yaklaşımlarla tanımlanması, modellenmesi ve biyolojik ve tarımsal anlamda olası dinamiklerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda, Türkiye’de ve dünyada önemli bir bitki ailesi olan baklagil türlerinde ait Caulimoviridae ailesinde yer alan pararetrovirüslerin genom çapında tanımlanması yapılacaktır. Baklagil grubu tarımsal yönünden önemli bir çok bitki türünü barındırmaktadır. Elde edilen çıktıların yaşam bilimlerinde genetik, genom ve ıslah çalışmalarında temel bir referans ve özgün çıktılar sağlayacağı değerlendirilmektedir. Bu yönüyle temel bilimsel veriler, tarımsal önemi olan bitkilerde uzun vadede viral etmenlerin sebep olduğu biyotik streslere karşı dayanıklı çeşit geliştirme de paradigma değiştirici olma potansiyeli mevcuttur.

Motivasyonu yüksek, bilime meraklı geleceğin bilim insanları bu çalışmalarda aktif rol almak ve daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için sosyal medya hesaplarından bizi takip edebilir, iletişime geçebilirsiniz.