TÜBİTAK "Üniversite Öğrencilerinin İskemik Kalp Hastalığı Risk Faktörleri Farkındalığı" Projesi Tamamlandı


TÜBİTAK 2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen yürütücülüğünü fakültemiz öğrencisi Semanur KIZILASLAN’ın ve danışmanlığını Dr.Öğr.Üyesi Çiğdem SAMANCI TEKİN’in yaptığı “Üniversite Öğrencilerinin İskemik Kalp Hastalığı Risk Faktörleri Farkındalığı” isimli araştırma kapsamında 786 öğrenciye ulaşılmıştır. 

Çalışmada iskemik kalp hastalığı risk faktörlerinin saptanabilmesi amacıyla boy, ağırlık, bel çevresi ve kan basıncı ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca ölçümlerde araştırmacılara yardımcı olmaları amacıyla Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp, Diş hekimliği, Hemşirelik ve Ebelik bölümü 72 gönüllü öğrenci yer almıştır. Cumartesi ve pazar günleri 08.00-09.00 arasında gönüllü ölçümcülere ölçüm ve anket eğitimleri teorik ve pratik olarak verilmiştir. Aynı günlerde 09.00-13.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında Merkez Kampüs Çarşı alanı önünde kurulan stantta boy-kilo ölçümü, beden kitle indeksi hesaplaması, bel çevresi ölçümü, koldan tansiyon ölçümü ve farkındalık anketi çalışmaları 3 hafta sonu boyunca devam etmiştir. 

20 Mayıs 2023 tarihinde başarıyla tamamlanan araştırma sonucunda, öğrencilerin %21,5’inin preobez ve obez olduğu, %16,4’ünün yüksek kan basıncına sahip olduğu, %30,5’inin sigara kullandığı, %48,9’unun fiziksel inaktive olduğu, %26,3’ünün stresiyle başedemediği ve öğrencilerin iskemik kalp  hastalığı bilgi düzeylerinin düşük olduğu saptanmıştır.