NÖHÜ Kazak Kültürü ve Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Fakültemiz Dekanlığı Öncülüğündeki TURK-COSE 2024 Kongresi, Bu Yıl Bakü’de Gerçekleşti


Üniversitemiz "Kazak Kültürü ve Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi" öncülüğünde başlatılan ve Türk Dünyası’nın önde gelen bilimsel etkinliklerinden biri olan Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi’nin (TURK-COSE 2024) bu yıl altıncısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşti. İki gün süren kongre; Üniversitemiz, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi ortaklığında ve Azerbaycan Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi.

19-21 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleşen kongrede, Türk Dünyası başta olmak üzere Asya, Afrika ve Avrupa’dan birçok bilim insanı bir araya geldi.

 Yapay zeka, nesnelerin interneti, yenilenebilir enerji, nanoteknoloji, akıllı şehirler, gıda ve tarım teknolojileri gibi stratejik temalara odaklanan kongrede, fen bilimleri ve mühendislik alanındaki akademisyenler ve araştırmacılar tarafından ilgili konulardaki bilimsel tebliğler sunuldu. Bu yıl altıncısı düzenlenen kongre, Türk Dünyası’nın bilimsel birikiminin paylaşılması ve ülkeler arası iş birliklerinin artması açısından önemli bir platform olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.


Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu’nun Konuşmaları

TURK-COSE 2024 Türk Dünyası Birlikteliğinin Akademik Alandaki Bir Tecellisi

Kongrenin açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, TURK-COSE 2024 Kongresi vesilesiyle Türk Dünyası başta olmak üzere Asya, Afrika ve Avrupa’dan pek çok bilim insanının Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bir araya geldiğini belirterek “Dolayısıyla bu kongre, son yıllarda heyecan ve mutlulukla şahit olduğumuz Türk Dünyası birlikteliğinin akademik alandaki bir tecellisi olmakla beraber, aynı zamanda uluslararası düzeyde önemli bir bilimsel etkinliği ifade ediyor.” diye konuştu.


NÖHÜ “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” Anlayışıyla Türk Dünyası ve Gönül Coğrafyamızda Bir Köprü Vazifesi Görüyor

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin sahip olduğu güçlü potansiyeli ve uluslararasılaşma stratejisini esas alarak Türk Dünyası ile çok önemli iş birlikleri geliştirdiğini ifade eden Rektör Uslu, “Bu kapsamda Üniversitemiz, “dilde, fikirde, işte” birlik anlayışından da hareketle Türkistan’dan Balkanlara kadar uzanan Türk Dünyası ve gönül coğrafyamızda bilim, kültür ve sanatta bir köprü vazifesi görerek öncü ve önemli bir rol üstleniyor.” dedi. Kısa adı TURK-COSE olan Uluslararası Türk Dünyası Fen Bilimleri ve Mühendislik Kongresi’nin Türk Dünyası’ndaki ilgili konuda meydana gelen gelişmeleri izlemek, bu alanda çalışan bilim insanlarını bir araya getirerek bilimsel katkı sunmak üzere düzenlendiğini belirten Rektörümüz, konuşmasının devamında “Geçtiğimiz yıl Bişkek’te Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitemizin konuğuyduk. Bu yıl ise Azerbaycan Teknik Üniversitesi kongremize ev sahipliği yapıyor. Bu güzel organizasyon ve ev sahipliği için Prof. Dr. Sayın Vilayet Veliyev nezdinde tüm Azerbaycan Teknik Üniversitesi mensuplarına teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

 

Rektörümüz konuşmasına kongrenin diğer paydaşları Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ile Ahmet Yesevi Üniversitesinin rektörlerine, emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ederek son verdi.


AZTU, KTMU, AYU ve TAU Rektörlerinin konuşmaları

Azerbaycan Teknik Üniversitesi (AZTU) Rektörü Prof. Dr. Vilayət Vəliyev, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMU) Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Ahmet-Yesevi Üniversitesi (AYU) Rektörü Dr. Zhanar Temirbekova ve Türkiye-Azerbaycan üniversitesi (TAU) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şimşir’de konuşmalarında TURK-COSE 2024’ün Türk ve Bilim Dünyasına yaptığı olumlu katkılardan bahsettiler.


Mühendislik Fakültemizin Dekanı ve aynı zamanda Kazak Kültürü ve Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür V. Prof. Dr. Murat Barut’un konuşmaları

Öne Çıkan Sunumlar ve Oturumlar

Mühendislik Fakültemizin Dekanı ve aynı zamanda Kazak Kültürü ve Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür V. Prof. Dr. Murat Barut da Kongre Eş-Başkanları Prof. Dr. Subhan Namazov (AZTU), Prof. Dr. Ercan Çelik (KTMU) ve Dr Aiman Abibullayeva (AYU) adına bir konuşmsında; TURK-COSE 2024 Kongremizde; keynote speaker yani ana konuşmacı olarak

(1) Izmir Institute of Technology’den Prof. Dr. Mustafa GÜDEN “Modeling The Impact Behavior Of Polycarbonate (Canopy) Against Bird Impact/ Polikarbonatın (Kanopi) Kuş Çarpmasına Karşı Darbe Davranışının Modellenmesi”  

(2) University of Nottingham’dan Prof. Dr. Marco RIVERA “Model Predictive Control for Power Converters and Electrical Drives/ Güç Konvertörleri ve Elektrikli Sürücüler için Model Öngörülü Kontrol”

(3) Director of Hydrogen Compression Siemens Energy in Germany, Makine Yük. Müh. Adnan GÖRGÜLÜ “Review of the hydrogen production technologies from a business Perspektive/ Hidrojen üretim teknolojilerinin iş dünyası bakış açısından incelenmesi” başlıklı sunumlarını yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Prof. Dr. Murat Barut AGRICULTURAL SCIENCES AND TECHNOLOGIES, BIOLOGY, BIOTECHNOLOGY, CHEMISTRY, CIVIL ENGINEERING, COMPUTER ENGINEERING, ELECTRICAL and ELECTRONICS ENGINEERING, ENVIRONMENTAL ENGINEERING, FOOD ENGINEERING, GEOLOGICAL, GEOTECHNICAL AND MINING ENGINEERING, MATHEMATICS, MECHANICAL ENGINEERING, MEDICINE, ve PHYSIC isimli 14 paralel oturum bulunduğunu; bu oturumlarda Türkiye’den 159 ve 33 diğer farklı ülkelerden (yani başta Can Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan olmak üzere Afghanistan, Albania, Algeria, , Banglades, Czech Republic, Germany, Ghana, Greece, Guam, India, Iran, Italy, Ivory Coast, Japan, Kosovo, Lebanon, New Zelland, Nigeria, Pakistan, Poland, Qatar, Romania, Russia, South Africa, Spain, Sudan, Ukraine, United Kingdom’dan) 167 olmak üzere toplamda 326 bildiri sunulacağını belirtti. Elde edilen bu başarıdan dolayı,

 Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Vilayət Vəliyev’e

 Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’a

 Ahmet-Yesevi Üniversitesi Rektörümüz Sayın Dr. Zhanar Temirbekova’ya ve Prof. Dr. Naci Genç’e

 Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hasan Uslu’ya

bütün Katılımcılara ve katkıda bulunan Herkese, Eş Başkanlar adına en özel teşekkürlerimizi sunuyor ve minnettar olduklarını ifade etti.


Kapanış

Son olarak Prof. Dr. Murat Barut “Azerbaycan Bizim Can’ımız, Bakü de gözbebeğimizdir, Türk Dünyasının bu kutlu yöresinden; Fen Bilimleri ve Mühendisliğe ait son gelişmeler ile birlikte bütün dünyaya barış, kardeşlik ve dostluğa dair bütün güzelliklerin yayılmasını temenni ederek, başarılı ve verimli bir kongre olmasını diliyor, bizlere ev sahipliği yapan başta AZTU Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Vilayət Vəliyev’e, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Subhan Namazov’a, Ar-Ge Birimi Direktörü Bahtiyar Badalov’a ve bütün AZTU ailesine teşekkürlerimizi sunuyorum.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Son Güncelleme Tarihi : 21.01.2025