Kariyer Planlama


Kariyer planlama

Kişinin bilgi, beceri, ilgi, değer yargıları ve güçlü ve güçsüz yönlerini değerlendirmesi, organizasyon içi ve dışı kariyer olanaklarını tanımlaması, kendisi için kısa, orta, uzun dönemli hedefler saptaması, eylem planlarını hazırlaması ve bunları uygulaması sürecidir.


Kariyer Planlaması Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Öncelikle mantığınızın ve isteklerinizin eşit ya da birbirine yakın olmasına dikkat etmelisiniz. İstemediğiniz bir işi yapmak para kazanmanızı sağlayabilir ancak zaman geçtikçe mutsuz olmak maalesef kaçınılmazdır. Kariyer planlaması yapan bir kişinin en çok dikkat etmesi gereken şey “gerçekten” ne yapmak istediğine doğru karar vermektir. Doğru kararı verdikten sonra bir yol belirlemek çok daha kolay olacaktır. İlk olarak kendinizi iyi tanımalısınız. Kim olduğunuzu anlamakla işe başlayabilirsiniz. Neler yapmaktan zevk alıyorsunuz, bilgi ve becerileriniz nelerden oluşuyor, ne gibi alanlarda tecrübe edindiniz, bugüne kadar hangi dallarda başarı sahibi oldunuz ve benzeri birçok soruyu kendinize sormanız gerekir. Kendinizi bir anlamda test etmenizi sağlayan bu yöntem yine kendiniz hakkında bir değerlendirme yapmanızı da sağlar. Ardından aşağıda açıkladığımız kavramlar yaşamınıza dahil olur.

1. Dışarıdan bakın; kariyerinize dışardan bir göz atmanız gerekir. Bu aslında ulaşmak istediğiniz hedefler hakkında bir genel bakış olarak düşünülmeli. Nereye ve ne zaman ulaşmak istediğinizi belirlemeniz için güzel bir fırsat. Engellerle nasıl başa çıkabileceğinizi, vazgeçmemeniz için gereken motivasyon kaynaklarını neler, neyi ne amaçla istediğinizi anlamanız ve bundan sonraki 10 senede kendinizi nerede görmek istediğinizi içeren bir genel bakış olarak önemlidir.


 2. Hangi sektör olmalı? Belki de en önemli konulardan biri sektör seçimidir. Hangi sektör ilginizi çekiyor, hangi firmalarla ve hangi departmanlarda çalışmayı istediğinizi değerlendirmelisiniz. Bilgi ve becerileriniz çerçevesinde hangi sektörde daha keyifle çalışacağınızı tespit etmeniz gerekir. Güçlü ve zayıf yanlarınızı değerlendirin; yalnız kariyer ya da iş yaşantısı olarak değil. Genel olarak kendinizi daha güçlü gördüğünüz yerlerin neler olduğuna da bakmanız yararlı olur. Örnek olarak; alanında kendinize güveniyorsanız ve insan ilişkilerinde başarılı olduğunuzu  ikna kabiliyeti düşünüyorsanız kariyer planlamanıza mutlaka bu maddeleri eklemeniz gerekir.

 

3. Hareket planı belirleyin; kendinize genel olarak bir değerlendirdikten sonra güçlü yönlerinizi, yeteneklerinizi, istek ve hedeflerinizi tespit etmiş oldunuz. Sektörde faaliyet göstermeye hazırsanız şimdi sırada hareket planını belirlemek var. Artık bütün planlarınızı yerine getirmek için kullanacağınız taktikleri belirlemeye hazır hale gelmiş olursunuz. Araştırma yapmalı ve sektördeki uzmanlarla iletişime geçmelisiniz. Böylece yapmayı planladığınız şeyler hakkında bilgi alabilirsiniz. Özellikle sizinle aynı hedefleri belirlemiş ve başarılı olan kişilerle yapacağınız her görüşme sizin için altın niteliğinde olur. Bunun yanı sıra başarılı kurumlarla da görüşme sağlayabilir ve sektörle alakalı bilgi sahibi olabilirsiniz. Tüm bu kariyer planına finansal planlamayı da dahil etmenizde yarar var. Bazı hayaller için birtakım maddi yatırımlar yapmanız faydalı olur. Bu sebeple planlarınızı yaparken mutlaka finansal planları da eklemelisiniz. Kariyer planlamasının önemli bir yere sahip olmasının en basit sebebi de çıktığınız yolculukta “mutlu” olmaya yardımcı olmasıdır. Öyle bir meslek tercihi yapın ki yaşamınız boyunca işiniz en keyifli uğraşınız olsun ve kendinizi hiç çalışıyor gibi görmeyin!


Son Güncelleme Tarihi:01.02.2024