Damgalama ve Ruh Sağlığı


Öğrencimiz, proje kapsamında sosyal medyanın yaygın kullanımıyla artan “damgalama” nedeniyle ruh sağlığının olumsuz etkilenmesini önleme ile ilgili çeşitli konuları kapsayan, psikologlar ile gençlerin etkileşimde olduğu çevrimiçi oturumlar gerçekleştirmiştir.

 

Özellikle gençler arasında birbirlerini bazı kavramlarla damgalama/etiketleme (stigma) ve dışlama gibi durumların, maruz kalan kişiyi hayata karşı karamsar ve umutsuz düşüncelere sevk ettiğini anlatan proje, damgalamayı azaltmanın yollarını bildirmektedir. Proje ile herkesin diğerini kendisi gibi, eşit konumda görebilmesi, başkasını yargılamanın nasıl hissettirdiği üzerine düşünmesi ve nihayetinde aynı duruma kendisi düşse nasıl hissedeceğinin farkına varmasının, hayat kurtarıcı yaklaşımlara götüreceği vurgulanmıştır. Damgalanmanın herkesin başına gelebilecek nahoş bir durum olduğunu fark eden bireyler, daha kolay destek arayabilirler.

 

Öğrencimiz Prasana, ruh sağlığı sorunları hakkında detaylı öneriler, hatırlatmalar, kapsamlı bilgi ve kaynaklar içeren, destek sağlayan, anlaşılması kolay afiş ve içeriklerini oluşturduğu web sitesinde de paylaşmıştır.