PROGRAM ÇIKTILARI
Eğitsel Temeller
1. Farklı akademik disiplinlerden edinilen bilgileri bireysel ilgi ve hedefler
doğrultusunda kullanır. (TYYÇ- Bilgi)
2. Eğitim sistemini, eğitim programını, okulun örgütsel yapısını ve okul
iklimini, eğitimin felsefi, sosyolojik ve psikolojik temelleri bağlamında
değerlendirir. (TYYÇ- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
3. Eğitim sürecindeki uygulamaları, Türk eğitim sisteminin amaç ve ilkeleri
doğrultusunda sürdürülebilir biçimde yürütür. (TYYÇ- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
4. Eğitim sürecini, bireysel farklılıklar, çevresel koşullar ve mevcut
olanaklara uygun yöntem, teknoloji ve ölçme araçlarıyla planlar. (TYYÇ- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
Profesyonel yönelim ve etik uygulama
5. Psikolojik danışma ve rehberlik alanındaki ileri düzeyde kuramsal, felsefi ve uygulamalı bilgilere sahiptir. (TYYÇ-Bilgi)
6. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini etik ilke ve kurallar ile yasalara uygun olarak uygular. (TYYÇ-Alana Özgü yetkinlik)
7. Yaşam boyu öğrenme çerçevesinde profesyonel gelişimini sürdürmeye açık olduğunu gösterir. (TYYÇ-Öğrenme yetkinliği)
Sosyal ve Kültürel Çeşitlilik / Sosyal ve Kültürel Temeller
8. Kültürel grupların ihtiyaç ve beklentileri ile psikolojik yardım alma davranışlarının çeşitlilik gösterdiğini göz önünde bulundurarak kültüre duyarlı psikolojik danışma yeterliliklerini uygular. (TYYÇ-Alana Özgü yetkinlik)
İnsan Gelişimi
9. Yaşam boyu gelişim dönemlerini, her bir döneme özgü gelişimsel özellikleri, sorun alanları ve öğrenme süreçleri konusunda ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. (TYYÇ-Bilgi)
Kariyer Gelişimi
10. Kariyer gelişimi programlarını planlama, organize etme, uygulama, yönetme ve değerlendirme stratejilerini uygular. (TYYÇ-Beceri)
Psikolojik Danışma ve Yardım İlişkisi
11. Psikolojik danışma ve rehberlik alanı kapsamındaki tüm uygulamalara yönelik temel ilke, teknik ve becerileri yetkin bir şekilde uygular. (TYYÇ-Beceri)
12. Danışana özgü ölçülebilir, somut ve davranışsal amaçlar belirleyerek, gelişimsel nitelikte ve sistem yaklaşımı odağında psikolojik müdahale planları yapar ve uygular. (TYYÇ-Beceri)
13. Psikolojik yardım süreçlerinde (psikolojik danışma, psikolojik değerlendirme vb.) teknolojiyi etkin bir şekilde kullanır. (TYYÇ-Beceri)
Grupla Psikolojik Danışma ve Grup Çalışması
14. Güncel kaynaklar ve bilgiler çerçevesinde grupla psikolojik danışma kuram, yaklaşım ve modellerini açıklar. (TYYÇ-Bilgi)
15. Özgün bir konuda yapılandırılmış amaç yönelimli grupla psikolojik danışma ve psikoeğitim programı hazırlar. (TYYÇ-Beceri)
16. Grupla psikolojik danışma yaşantısından geçer (TYYÇ-Beceri)
Değerlendirme ve Psikolojik Test Uygulama
17. Danışanları ile ilgili bütüncül bir psikolojik değerlendirme yapar. (TYYÇ-Beceri)
18. Psikolojik test uygulamalarının sonuçlarını psikolojik danışma ve rehberliğin doğasına ve meslek etiği ilkelerine uygun bir şekilde testi alan/alanlar ve yönlendirme kaynağı ile paylaşır. (TYYÇ-İletişim ve Sosyal Yetkinlik)
Araştırma ve Program Değerlendirme
19. Psikolojik danışma ve rehberlik alanında, bilim ve araştırma etiği ile meslek etiği çerçevesinde, bağımsız araştırmalar yapar ve sonuçlarını raporlaştırarak paylaşır. (TYYÇ- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
20. Kanıta dayalı psikolojik danışma uygulamalarını benimser ve program değerlendirme yöntem ve süreçlerini yetkin bir şekilde uygular. (TYYÇ-Beceri)