Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Logo Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ - SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
DERS İÇERİKLERİ
HAZIRLIK DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Hazırlık Dersi SHZ0000 İNGİLİZCE(HAZIRLIK SINIFI 0 0 0
1. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Ortak Zorunlu Ders ATA1015 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 2 0 2
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersinin Amacı İnkılap ve İnkılapla Alakalı Kavramlar Osmanlı Devletinin Yıkılışı XIX. Yüzyılda Osmanlı Devletinde Yenilik Hareketleri Osmanlı Devletinin Son Döneminde Devleti Kurtarmaya Yönelik Fikir Akımları XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devletinin Durumu Mondros Ateşkes Antlaşması Sonrası Memleketin Durumu Milli Mücadeleye Hazırlık Dönemi Büyük Millet Meclisinin Açılması ve Çalışmaları Büyük Millet Meclisinin Açılışından Sonraki Siyasi ve Askeri Gelişmeler Lozan Barış Antlaşması, Önemi ve Sonuçları.
Zorunlu Ders ENF1021 TEMEL BİLGİSAYAR 2 2 3
Bilgisayara giriş, sayı ve kodlama sistemleri, bilgisayar donanımı, yazılım, işletim sistemleri, Windows işletim sistemi, uygulama yazılımları, ofis programları ve uygulamaları, kelime işlemciler, elektronik hesap programları, sunu programları, İnternet kullanımı ve arama motorları, Bilişim teknolojileri ve İnternet etiği.
Zorunlu Ders SHZ1001 SOSYAL HİZMETE GİRİŞ 3 0 5
Sosyal hizmetin tanımı ve kapsamı; bilim ve disiplin olarak sosyal hizmet, sosyal hizmetin mesleki nitelikleri, amaçları, işlevleri ve ayırt edici özellikleri; sosyal hizmet mesleğinin temel unsurları, sosyal hizmetin bilgi temeli ve değer sistemi; sosyal hizmet uzmanı.
Zorunlu Ders SHZ1003 PSİKOLOJİ 3 0 5
Psikoloji biliminin diğer bilimlerle ilişkisi, Psikoloji biliminin alt disiplinleri, Psikolojide araştırma metotları, Psikolojik teoriler, İnsan fizyolojisi ve davranış, İdrakler psikolojisi, Öğrenme psikolojisi, Değişme psikolojisi.
Zorunlu Ders SHZ1005 SOSYOLOJİ 3 0 5
Sosyolojinin temel kavramları, sosyolojinin diğer sosyal bilimlerle ilişkileri; Sosyolojinin Tarihçesi, Sosyal Etkileşim, Sosyolojide Kuramsal Yaklaşımlar; Sosyolojide Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Birey ve Toplum, Aile ve Toplum, Kentleşme ve Göç, Toplumsal Değişme, Sosyal Sürdürülebilirlik, Toplum ve Sağlık, Sosyal Sapkınlık ve Sapma
Zorunlu Ders SHZ1007 HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI 3 0 5
Hukukun tanıtımı, kaynaklarının anlatımı, Türk hukuk sisteminin ve dallarının anlatımı, hukuki olayları, ilişkileri, işlemleri tanıtma, kişilik kavramı ve buna bağlı ehliyetleri, hakları, mirası, mülkiyet hakkını, borç kavramını, sözleşme türleri.
Ortak Zorunlu Ders TDL1011 TÜRK DİLİ I 2 0 2
Dil ve Diller: Dil Millet İlişkisi, Dil Kültür İlişkisi Yeryüzündeki Diller ve Türk Dilinin Dünya Dilleri arasındaki Yeri; Kaynakları bakımından Dil AileleriTürk Yazı Dilinin tarihi gelişimi; Eski Türkçe, Orta Türkçe, Divanü Lügat-it Türk, Atabetü'l- Hakayık, Harezm Türkçesi, Eski Türkiye Türkçesi (Eski Anadolu Türkçesi) ; Yeni Türkçe Dönemi, Modern Türkçe Dönemi, Batı, Güney Batı Türkçesi) , Türkiye Türkçesi, Doğu ( Kuzey ) Doğu Türkçesi) , KaratayTürkçesi, Ses Bilgisi (FONETİK) , Ses ve sesin oluşumu, büyük ve küçük ünlü uyumu, Türkçedeki başlıca ses olayları; Türkçe'nin ses özellikleri, Türkçe'nin hece yapısı, cümle vurgusu. Şekil Bilgisi (MORFOLOJİ- BİÇİM BİLGİSİ), şekil bakımından kelimeler, kökler, gövdeler, ekler (yapım ekleri, çekim ekleri), anlatım ve vazifeleri bakımından kelimeler; isimler, sıfatlar, zamirler, fiiller, fiil çekimi, şekil ve zaman ekleri, fiilimsiler, edatlar, fiilden türeyenler ve isimden türeyenler, anlam bilimi; kelimede anlam, kelimenin anlam çerçevesi
Ortak Zorunlu Ders YDL1013 YABANCI DİL I 3 0 3
Öğrencilerin, somut ihtiyaçlarının dile getiren günlük hayatta sık kullanılan ifadeleri ve basit cümleleri anlayabilmeleri ve bunlarla kendilerini ifade edebilmeleri, kendilerini ve başkalarını tanıtabilmeleri, başka insanların kişisel bilgilerine yönelik sorular sorabilmeleri ve bu tür sorulara yanıt verebilmeleri için gerekli temel konuları (verb to be, Present Simple, this, that, these, those, can/ can’t, a/ an, some and any, object pronouns, subject pronouns, there is / there are, have got, past of to be, Past Simple of regular and irregular verbs, adverbs of frequency vb.) içermektedir.
2. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Ortak Zorunlu Ders ATA1016 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II 2 0 2
Türk İnkılâp Hareketleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, Türk İnkılâbının Temel İlkeleri (Atatürk İlkeleri), Bütünleyici İlkeler, Atatürk’ün Hastalığı ve Ölümü, İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı Seçilmesi ve İsmet İnönü Dönemi (1938–1950), II. Dünya Savaşı, Demokrat Parti İktidarı ve Adnan Menderes Dönemi (1950–1960), Askeri Darbeler ve Türkiye Cumhuriyeti (1960–1980), 12 Eylül 1980 Darbesi ve Sonrasında Türkiye.
Zorunlu Ders SHZ1002 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL YAPISI 3 0 5
Toplumsal yapı kavramı ve tanımı, Osmanlı toplum yapısı farklı disiplinlerin yaklaşımları, Osmanlı toplum yapısı hakkında farklı kavramsallaştırmalar, Cumhuriyet döneminde Türkiye'de toplumsal yapı, siyasal yaklaşımların Cumhuriyet dönemi toplumsal yapısı üzerindeki etkileri, kültür bağlamında Türkiye'nin toplumsal yapısı, Türkiye'de aile yapısı, kentsel yapı, nüfus yapısı, Türkiye'de toplumsal değişme bağlamında sürdürülebilirlik.
Zorunlu Ders SHZ1004 SOSYAL HİZMET TARİHİ 2 0 4
Sosyal hizmetin tarihsel oluşumu ve gelişimi, Sosyal hizmet mesleğinin ve sosyal hizmetlerin Dünyadaki tarihsel gelişimi, Uluslararası Sosyal Hizmet Kuruluşları, Sosyal hizmet mesleğinin Türkiye'de tarihsel gelişimi, Dünyada Sosyal Hizmet eğitiminin tarihsel gelişimi, Türkiye'de Sosyal Hizmet eğitiminin tarihsel gelişimi.
Zorunlu Ders SHZ1006 SOSYAL POLİTİKA 3 0 5
Sosyal politika kavramı, sosyal politikanın tarihsel gelişimi, sosyal politikanın tarafları, günümüzde sosyal politika sorunları, sosyal politika uygulamaları.
Zorunlu Ders SHZ1010 GENEL EKONOMİ 3 0 5
Kavramlar ve Temel Sorunlar, Fiyat Mekanizması, Arz, Talep ve Piyasa Dengesi, Tüketici Davranışı Teorisi, Üretim ve Maliyetler, Faktör Piyasaları ve Gelir Dağılımı, Temel Üretici Teorisi, Firma Teorisine Giriş, Tam Rekabet Piyasası, Aksak Rekabet Piyasası, Monopol, Monopollü Rekabet Piyasası, Oligopol, Gelir Dağılımı Politikası.
Zorunlu Ders SHZ1012 İLETİŞİM BECERİLERİ 2 0 4
Kaynak, ileti, kanal, araç, alıcı, geri bildirim, gürültü ve bağlam gibi temel iletişim sürecinin kavramları, iletişim bilimine yönelik yaklaşımlar ve iletişim teorileri.
Ortak Zorunlu Ders TDL1012 TÜRK DİLİ II 2 0 2
Kelime grupları, kelimelerin gerçek, yan ve mecaz anlamları, Deyimler, ikilemeler, terimler, dil yanlışları, Türkçenin cümle yapısı, cümle öğeleri, cümle çözümlemeleri, roman, makale, deneme, şiir gibi yazılı anlatım türleri, sunum, rapor ve tutanak örnekleri, dilekçe, iş mektubu ve Özgeçmiş (CV) yazma, karşılıklı konuşma ve tartışma gibi anlatım türleri.
Ortak Zorunlu Ders YDL1014 YABANCI DİL II 3 0 3
Öğrencilerin, güncel hayatla ilgili cümleleri ve sıkça kullanılan ifadeleri anlayabilmeleri (kendileri, aileleri, iş ve yakın çevreleri, alışveriş vb. ile ilgili bilgileri), gerekli durumlarda anlaşılır ve bildik konuların doğrudan aktarımını yapabilmeleri, temel seviyedeki anlatımlarla kendilerini, eğitimlerini, yakın çevrelerini ve doğrudan ihtiyaca yönelik durumlarını anlatabilmeleri için Yabancı Dil I dersini temel alan ve devamı olan konuları (Present Continuous, adverbs of manner, comparison of adjectives, superlative adjectives, prefer + noun/-ing form, will, Present Perfect, have to/ don’t have to, wh- questions, be going to for intentions and plans, infinitive of purpose, verbs + infinitive/-ing form etc.) içermektedir.
3. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SHZ2001 SOSYAL HİZMET KURAMLARI I 2 0 4
Kuram Kavramının tartışılması, Genelci Yaklaşım, Sistem-Ekosistem Yaklaşımı, Güçlendirme yaklaşımı, Bireyle Sosyal Hizmet, Grupla Sosyal Hizmet, Toplumla Sosyal Hizmet, Kişi Merkezli Yaklaşım, Bilişsel-Davranışçı Terapi, Çözüm Odaklı Yaklaşım.
Zorunlu Ders SHZ2003 İNSAN DAVRANIŞI VE SOSYAL ÇEVRE I 3 0 5
İnsanın bebeklikten-yetişkinliğe kadar olan evresindeki, biyolojik, psikolojik ve sosyal değişim ve gelişimleri, insanın geçirdiği dönemleri kapsayan (psikolojik ve sosyal) kuram ve bilgi birikimleri, insanın gelişim dönemlerinde çevresiyle etkileşimi ve sonuçları.
Zorunlu Ders SHZ2005 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ I 3 0 5
Sosyal Hizmette Araştırmanın Yeri ve İşlevi, Bilim ve Araştırma: Bilgi ve Bilgi Kaynakları/Otorite-Gelenekler-Sağduyu-Medya Kişisel deneyimler-Bilim, Bilim-Bilimsel Bilgi-Bilimsel Yöntem-Bilimsel Tutum ve Davranışlar, Araştırma Tanımı-Türleri-Aşamaları, Araştırmanın Temel Nitelikleri ve Araştırmaya Karşı Bazı Yanlış Tutumlar, Sosyal Hizmette Nicel Araştırmanın Kullanımı, Sosyal Hizmette Nitel Araştırmanın Kullanımı: Yorumsamacı Yaklaşım, Araştırma Süreç ve Teknikleri: Problem, Amaç, Araştırma Süreç ve Teknikleri: Önem, Sayıltı, Sınırlılıklar, Tanımlar.
Zorunlu Ders SHZ2007 SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU 3 0 4
Sosyal güvenlik kavramı ve tarihsel gelişimi, Uluslararası hukukta ve Avrupa hukukunda sosyal güvenlik, sosyal güvenliğin ilkeleri ve finansmanı, sosyal güvenlik hukukunun kaynakları, hukuk sistemi içindeki yeri, Türk sosyal güvenlik sisteminde reform, sosyal sigortaların uygulanma alanı (sigortalı kavramı, sigortalılık süresi), sosyal sigortaların idari yönetimi, sosyal Sigortaların finansman kaynağı olarak primler, sosyal sigorta türleri (iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, hastalık sigortası, malullük sigortası, yaşlılık ve ölüm sigortası), işsizlik sigortası; sağlık hakkı ve genel sağlık sigortası, bireysel emeklilik, sosyal yardım ve sosyal hizmetler
Zorunlu Ders SHZ2009 SOSYAL HİZMET ORTAMLARINDA İNCELEME 1 3 4
Sosyal hizmete ve sosyal hizmet kuruluşlarını tanımaya yönelik giriş bilgisi edinileceği bu dersin içeriğinde her hafta farklı bir alanda hizmet veren kurum ve kuruluşlar ziyaret edilir. Bu ziyaretlere ve buralarda alınan bilgilere ilişkin her bir öğrenci her hafta bireysel rapor hazırlar. Kurum ziyaretleri ile gerçekleştirilen pratik saatleri takiben teorik değerlendirmenin yapıldığı bir saatlik teorik dersler gerçekleştirilir.
Seçmeli Ders SHZ2021 KARİYER PLANLAMA 2 0 4
Kariyer tanımı, kariyer Planlaması ve Yönetimi, Kariyer Planlama ve Kariyer Gelişimi modelleri, Özgeçmiş, kapak yazısı ve teşekkür mektubu hazırlama yöntemleri, İşe yerleşme ve Örgütsel kariyer planlamasının birey ve organizasyon açısından kariyer yönetimi
Seçmeli Ders SHZ2023 BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ 2 0 4
Bu ders, günümüz koşullarının eğitim ve öğretim süreçleri açısından gerekli bilgi, becerileri katkı sağlamak amacıyla bilim tarihinin genel kavramlarını bilen, bilimsel gelişmelerin felsefi düşünce üzerine etkilerini tartışabilen, bu gelişmelerin altında yatan toplumsal, siyasi ve iktisadi etkenleri anlayabilen öğrencilerin yetişmesine yardımcı olur.
Seçmeli Ders SHZ2025 SAĞLIK SOSYOLOJİSİ 2 0 4
Sosyolojiye giriş, tarihçesi, tanımı, önemi, amaçları, diğer bilimlerle ilişkisi, sağlık sosyolojisinin tanımı, toplumu tanıma kriterleri, sağlık ve hastalık kavramlarının toplumsal yönü, sağlığın sosyal belirleyicileri, toplumsal cinsiyet, meslek, gelir durumu, engellilik gibi sağlık eşitsizlikleri, hekim-hemşire-ebe-personel- hasta kavramları ve birbirleriyle ilişkileri, Türkiye’de sağlık sisteminin tarihsel gelişimi ve evreleri, sağlık hizmetleri, sağlık okuryazarlığı, sağlık ve medya ilişkisi, toplumsal şiddet, biyoetik, hasta hakları.
Seçmeli Ders SHZ2027 GİRİŞİMCİLİK 2 0 4
Girişimcilik ve İlgili Kavramlar , Girişimcilik Türleri, Başarılı Girişimcilerin Özelikleri ve Girişimcilik Kültürünün Geliştirilmesi, Dünya ve Türkiye Örnekleriyle Girişimcilikteki Başarı ve Başarısızlık Faktörleri, Girişim Kurma Süreci ve Fizibilite Etüdündeki Araştırmalar (Genel Çerçeve), Pazar Araştırması, Teknik Araştırma, Finansal Araştırma, Yasal Yapı Araştırması, Girişimcilere Yönelik Destekler .
Seçmeli Ders SHZ2029 GÖÇMEN VE SIĞINMACILARLA SOSYAL HİZMET 2 0 4
Bu ders kapsamında sığınmacı ve mültecilere yönelik Türkiye'deki sosyal politikalar analiz edilerek bu politikalar kapsamında sosyal hizmet meslek ve disiplininin rolü tartışılacaktır.
Seçmeli Ders SHZ2031 ÇOCUKLARLA SOSYAL HİZMET 2 0 4
Bu derste, Türkiye'de çocuklara yönelik sosyal hizmetler, çocuklarla görüşme ilke ve teknikleri, çocuğu psiko-sosyal yönden değerlendirme, çocuklarla çalışmada temel prensipler, sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarından hizmet alan çocuklarla çalışma, adli, sağlık, eğitim ve kurumlarında çocuklarla sosyal hizmet uygulamaları, çocuk ve aile ile çalışma, örnek vakaların analizi konularına yer verilmektedir.
Seçmeli Ders SHZ2033 SOSYAL PSİKOLOJİ 2 0 4
Sosyal psikolojinin tanımları ve tarihçesi, Sosyal Psikolojinin tarihçesi ve temel kuramlar, Sosyal psikolojide kullanılan yöntemler, Sosyal etki ortamları, sosyal kurallar ve sosyal roller, Sosyal etki ve uyma, Sosyal etki ve kabul, Sosyal etki ve itaat, Güç, Lider, Liderlik ilişkileri ve Liderlik kuramları, Tutumlar, tanımları ve temel yaklaşımlar, Gruplar ve Azınlıklar.
Seçmeli Ders SHZ2037 SOSYAL ANTROPOLOJİ 2 0 4
Bu ders, öğrencilere sosyal/kültürel antropoloji disiplinini, tarihini, kuramlarını, yöntemini ve kapsamını tanıtmak ve kültürel çeşitliliği özellikle günümüz toplumlarına odaklanarak değerlendirmelerine yardımcı olmak amacındadır. Derste antropolojinin tarihsel art alanına, antropoloji ile bilim felsefesi arasındaki ilişkiye ve alan araştırması, katılımcı gözlem, görüşme ile alanda karşılaşan problemler, alandaki malzemenin düzenlenmesi, kültür kavramı ve ilişkili diğer kavramlara, kimlik, akrabalık, ekonomik ve siyasi örgütlenme ve benzeri konulara değinilecek ve antropolojinin sosyal hizmetler ile ilişkisi kurulacaktır.
4. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SHZ2002 SOSYAL HİZMET KURAMLARI II 2 0 4
Bu derste genelci sosyal hizmet uygulamasına temel olan konuların analizi yapılır. Dersin içeriğinde genelci sosyal hizmet yaklaşımının dayandığı kuramsal temeller (genel sistem teorisi ve ekolojik perspektif, problem çözme ve güçlendirme yaklaşımları v.b gibi) öğretilir.
Zorunlu Ders SHZ2004 İNSAN DAVRANIŞI VE SOSYAL ÇEVRE II 3 0 5
İnsanın bebeklikten-yetişkinliğe kadar olan evresindeki, biyolojik, psikolojik ve sosyal değişim ve gelişimleri insanın geçirdiği dönemleri kapsayan (psikolojik ve sosyal) kuram ve bilgi birikimleri, insanın gelişim dönemlerinde çevresiyle etkileşimi ve sonuçları yer almaktadır.
Zorunlu Ders SHZ2006 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ II 3 0 5
Ders, bilimsel araştırmanın temel dayanakları; sosyal hizmet araştırmasının anlamı ve etiği; araştırma süreci ve teknikleri: problemin tanımlanması, araştırmanın amacı ve hipotez (denence), değişken türleri, araştırma türleri (modeli), araştırma evreni ve örneklem, veri toplama teknikleri, geçerlik ve güvenirliğin ölçümü; verilerin işlenmesi, çözümü ve yorumlanması; araştırma raporunun yazılması; sosyal hizmet araştırmasının değerlendirilmesi ve bulguların pratikte kullanımı gibi konuları içerir.
Zorunlu Ders SHZ2008 TOPLUMSAL SORUNLAR VE SOSYAL HİZMET 3 0 4
Sosyal sorunlara ilişkin temel kavramlar ve kuramsal yaklaşımlar, Sosyo-ekonomik yapı ve sosyal sorunlar, sosyal sorunların dinamikleri, önlenmesi ve çözüm yolları, Yoksulluk, engellilik, göç, işsizlik, suç vb. sorun alanlarının incelenmesi ve çözüm yolları.
Zorunlu Ders SHZ2010 SOSYAL HİZMETTE GÖRÜŞME TEKNİKLERİ 3 0 4
Kavramsal Giriş, Sosyal Hizmet Uygulamalarında Görüşmenin / Mülakatın Yeri Ve Önemi, Sosyal Hizmet Uygulamalarında Görüşme / Mülakat Türleri -Bilgi Toplama Veya Sosyal İnceleme Görüşmeleri / Mülakatları -Bilgi Verme Görüşmeleri / Mülakatları -Teşhis Veya Karar Verme Görüşmeleri / Mülakatları -Tedavi Görüşmeleri / Mülakatları ,Görüşmenin/ Mülakatın Başlangıç Ve Gelişme Aşaması, Görüşmenin/ Mülakatın Sonlandırma Aşaması, İlk Görüşme/ Mülakat, Canlandırma/Role Playing.
Seçmeli Ders SHZ2020 YOKSULLUK VE SOSYAL HİZMET 2 0 4
Türkiye’de yoksulluk ve eşitsizlik konularının incelendiği bu dersin içeriğinde, sosyal bir sorun olarak yoksulluk; yoksulluk sorununun belirleyicisi olarak mikro ve makro değişkenler ve yoksulluk nedenlerinin irdelenmesi; yoksulluğun doğurguları (sonuçları); yoksulluğa neden olan sosyal risklerin azaltılmasında ve yoksullukla baş etmede sosyal hizmetin rol ve işlevi gibi konular yer almaktadır.
Seçmeli Ders SHZ2022 ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ 2 0 4
Korunma ihtiyacı içerisindeki çocuklar için verilen bakım modelleri ve hizmetleri: evlat edinme, koruyucu aile, çocuk yuva ve yurtları
Seçmeli Ders SHZ2024 AFETLERDE SOSYAL HİZMET 2 0 4
Kriz ve bir kriz durumunda yaşanan sosyal ve psikolojik değişim ve krize müdahale stratejisi, Bir kriz durumu olarak felaketlerin birey, grup, topluluk ve toplumlarda yarattığı etkiler ve başa çıkma yolları, Felaket durumlarının yol açtığı sorunlara yönelik, sosyal-psikolojik müdahale stratejisi.
Seçmeli Ders SHZ2026 İNSAN HAKALRI VE DEMOKRASİ 2 0 4
İnsan hakları tanımı, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen başlıca insan hakları sözleşmeleri, İnsan haklarının korunmasını amaçlayan çeşitli sistemler, İnsan haklarının geliştirilmesini amaçlayan çeşitli sistemler, Hukuk ve özgürlük, Ulus devlet kavramı, İnsan haklarının korunması mekanizmaları, Ara sınav ve ders tekrarı, Demokrasi kavramı, Ortaçağda demokrasi, Yeniçağda demokrasi, İnsan haklarının gerçekleşmesini engelleyen unsurlar, Türkiye’de insan hakları
Seçmeli Ders SHZ2028 ENDÜSTRİYEL SOSYAL HİZMET 2 0 4
Seçmeli Ders SHZ2030 DEZAVANTAJLI GRUPLARA YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR 2 0 4
Sosyal Refah Politikalarının ve Sosyal Hizmetlerin Dönüşmesi ve Özel Gruplar, Kamuda Dönüşüm ve Çocuk Koruma Politikasında Değişim Eğilimleri, Refah Devleti ve Yaşlılık Algısı, Türkiye’de Engellilik ve Sosyal Politikalar, Yoksulluğun ve Sosyal Dışlanmanın Romanlaşması, Ulus aşırı Sermaye ve (Uluslararası) Göç, İnsan Ticareti ve Sosyal Hizmetler
Seçmeli Ders SHZ2032 MESLEKİ YABANCI DİL 2 0 4
Sosyal Hizmet alanında okuma-anlamaya yönelik örnek metin çalışmaları, çeviriye yönelik Türkçe açıklamalı dilbilgisi kuralları, cümle çeviri ve analiz örnekleri, İngilizce-Türkçe ve Türkçe İngilizce cümle alıştırmaları, çeşitli metin çevirileri.
Seçmeli Ders SHZ2034 SOSYAL BİLİMLERDE İSTATİSTİK 2 0 4
İstatistik kavramı, yönetsel kararların alınmasında istatistiğin yeri, temel kavramlar ve betimleyici istatistikler, olasılık teorisi ve şans değişkenleri, tanımlayıcı örnek istatistikleri ve parametreler, bazı özel olasılık dağılımları, örnekleme teorisine giriş ve temel örnekleme yöntemleri, istatistiksel yorumlama, tahminleme yöntemleri, hipotez testleri, regresyon ve korelasyon analizi incelenmektedir. Dersler SPSS paket programı kullanılarak yürütülmektedir.
5. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SHZ3001 SOSYAL HİZMET MEVZUATI 3 0 4
Sosyal Hizmet Uygulamalarında Hukukun Yeri ve Önemi, Seçilmiş Bazı Sosyal Hizmet Alanlarında Sosyal Hizmet Uygulamasının Hukuksal Çerçevesi, Aile ve Çocuk Hukuku, Ulusal Mevzuat, Uluslararası Mevzuat, Türkiye’de Sosyal Yardım Hukuku, Özürlüler Hukuku, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Belediye ve Köy Kanunu
Zorunlu Ders SHZ3003 UYGULAMALI ARAŞTIRMA I 2 3 6
Alanyazının (literatürün) incelenmesi, araştırma sorunu ve amaçlarının belirlenmesi, araştırma önerisinin hazırlanması, verilerin toplanması, verilerin çözümlenmesi, bulguların yorumlanması, araştırma raporunun yazılması, konularında gerekli bilgilerin verilmesi ve öğrendiklerini uygulamalarının sağlanması
Zorunlu Ders SHZ3005 BİREY VE GRUPLARLA SOSYAL HİZMET 3 0 5
Özel gereksinimli bireylerin özellikleri, özel gereksinim türleri, Özel gereksinimli bireylere yönelik hak temelli sosyal hizmet uygulaması yaklaşımı, Gruplarla sosyal hizmet tarihçesi ve kapsamı Gruplarla sosyal hizmet kuramları ve yaklaşımları, Gruplarla sosyal hizmet müdahalesinde ön değerlendirme, Gruplarla sosyal hizmet müdahalesini planlama, Gruplarla sosyal hizmet müdahalesi, Gruplarla sosyal hizmet müdahalesini değerlendirme, Gruplarla sosyal hizmet müdahalesini sonlandırma ve izleme.
Seçmeli Ders SHZ3021 TIBBİ VE PSİKİYATRİK SOSYAL HİZMET 3 0 5
Sağlık Alanında Sosyal Hizmetin Tarihsel Gelişimi, Tıbbi Sosyal Hizmetin Kapsamı ve Önemi, Tıbbi Sosyal Hizmetin Kuramsal Çerçevesi, Psikiyatrik Sosyal Hizmet, Tıbbi ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet Uzmanlarının Rol ve Görevleri, Acil Servislerde Sosyal Hizmet Müdahalesi ve Krize Müdahale, Kronik Hastalıklarda Sosyal Hizmet, Organ Naklinde Sosyal Hizmet Uygulamaları.
Seçmeli Ders SHZ3023 SOSYAL EŞİTSİZLİKLER 3 0 5
Sosyal Eşitsizlik kavramı ve eşitsizlik tarzları. Platondan başlayarak günümüze kadar gerek Batı ve gerekse doğu dünyasında tabakalaşma ile ilişkilendirilebilecek olan düşünceler, akımlar ve düşünürlerin yaklaşımları ele alınmaktadır.
Seçmeli Ders SHZ3025 İŞARET DİLİ 3 0 5
Türk İşaret Dili tarihi, alfabesi, grameri, temel cümle yapıları ve işaretleri. Temel düzeyde Türk İşaret Dili ile iletişim kurma.
Seçmeli Ders SHZ3027 ÇOCUK HUKUKU 3 0 5
Çocuk hakları hakkında temel bilgilerin öğretilmesi ve tartışılması. Çocuk hukukuna ilişkin uygulamadan kararların tahlil edilmesi. Çocuk hukukuna hâkim olan yasal düzenlemelerin öğretilmesi.
Seçmeli Ders SHZ3029 OYUNLA İLETİŞİM 3 0 5
Sosyal Hizmet Eğitiminde Oyunun Yeri, İletişim Kavramı ve Türleri, Oyun Kavram Ve Tanımları, Oyun Türleri, Tanışma ve Isınma, Hareketlendirme Oyunları, Değerlendirme Oyunları, Eğitici Oyunlar, Oyunun Uygulamalarda Kullanımı ve Planlanması, Oyunda Malzeme ve Araçların Kullanımı, Oyun Süreçleri ve Sosyal Hizmette Kullanımı, Oyun Kurma, Kurallar, Oyun Süreci
Seçmeli Ders SHZ3031 GENÇLİK REFAHI VE SOSYAL HİZMET 3 0 5
Bu ders, gençler ve aileleri ile eko-sistem temelinde yerine getirilen sosyal hizmet uygulamaları üzerinde odaklaşmaktadır. Ders içeriğinde, geçlerin ve ailelerinin ihtiyaç ve sorunları, Türkiye'deki gençlik refahı ve hizmetler, gençlik sorunları ile ilgili, müdahale stratejilerinin değerlendirilmesi, gençlere hizmet sunumunda vaka yönetimi gibi konular yer almaktadır.
Seçmeli Ders SHZ3033 KENT SOSYOLOJİSİ 3 0 5
Kent ve Toplum, Kent Kavramının Sosyolojik Analizi, Erken Sosyal Teoride Kent Sorunsalı, Eleştirel Kuramda Kent Sorunsalı, Küreselleşme ve Kent, Kentsel Dönüşüm ve Mekânsal Ayrışma, Kentsel Eşitsizlikler ve Sosyal Adalet, Kentsel Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma,Kent ve Alt Kent Kültürü.
Seçmeli Ders SHZ3035 KRİZ VE AFET YÖNETİMİ 3 0 5
Afet yönetim evreleri olan; Risk ve zarar azaltma: Afetlerin ve acil durumların etkisini azaltmak veya yok etmek atılacak adımların neler olduğunu, Hazırlık: Planlar, prosedürler, koordinasyon çalışmaları, Müdahale: Can ve mal kurtarma çalışmaları, İyileştirme: Afet, Acil durum sonrası daha iyi bir duruma dönmek için yapılması gereken işlemler.
Seçmeli Ders USD3051 GÜNCEL BİYOTEKNOLOJİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD3053 SANAT TARİHİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD3055 MESLEKİ İNGİLİZCE 3 0 5
Seçmeli Ders USD3057 ULUSLARARASI LOJİSTİK 3 0 5
Seçmeli Ders USD3059 HERKES İÇİN WEB TASARIMI 2 0 5
Seçmeli Ders USD3061 PROJE SÜREÇLERİ VE YÖNETİMİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD3069 HABER ÇÖZÜMLEMELERİ 1 2 5
Seçmeli Ders USD3071 ARAPÇA DİNİ VE EDEBİ MİTİNLER 2 0 5
Seçmeli Ders USD3073 KUR'ANI EZBERLEME USULLERİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD3081 GENÇLERE YÖNELİK ÜREME SAĞLIĞI 2 0 5
Seçmeli Ders USD3083 KENDİNİ TANIMA VE FARKINDALIK 2 0 5
Seçmeli Ders USD3085 SAĞLIKLI YAŞAM VE HASTALIKLARDAN KORUNMA 2 0 5
Seçmeli Ders USD3087 BİLİMSEL PROJE HAZIRLAMA VE RAPORLAMA 2 0 5
Seçmeli Ders USD3089 ÇALGI BİLİMİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD3091 KRİZ İLETİŞİMİ 2 1 5
6. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SHZ3002 SOSYAL HİZMET ETİĞİ 3 0 5
Sosyal hizmet uygulamasında etiğin anlamı, Müracaatçı, toplum ve kurum düzeyinde etiğin içeriği, Değer temelinin sosyal hizmet bilgisi ve becerisi ile ilişkisi, Etik ikilemler ve çözüm yolları, Sosyal hizmette değer tartışmaları.
Zorunlu Ders SHZ3004 SOSYAL HİZMETTE RAPOR YAZMA TEKNİKLERİ 3 0 4
Rapor Yazmada Bilgisayar Kullanımı Sosyal Hizmette Yazma, Kaydetme, Raporlama Bilgi ve Becerilerinin Önemi, Genel Yazma Kuralları ve Yazılı Anlatım Türleri, Rapor Yazmada Etik, Rapor Yazmada Elektronik Düzene Geçiş, Sosyal Hizmette Kayıt Tutma ve Raporlama Örnekleri, Kaynak Gösterme Kuralları, Sunum Becerileri ve Bilgisayarın Kullanımı.
Zorunlu Ders SHZ3006 UYGULAMALI ARAŞTIRMA II 2 3 6
Alanyazının (literatürün) incelenmesi, araştırma sorunu ve amaçlarının belirlenmesi, araştırma önerisinin hazırlanması, verilerin toplanması, verilerin çözümlenmesi, bulguların yorumlanması, araştırma raporunun yazılması, konularında gerekli bilgilerin verilmesi ve öğrendiklerini uygulamalarının sağlanması.
Seçmeli Ders SHZ3022 ENGELLİLERLE SOSYAL HİZMET 3 0 5
Engelliliğe ilişkin temel kavramlar, engelliliğe ilişkin kuramsal yaklaşımlar, engelliliğin nedenleri ve türleri, engelli hakları, Dünyada ve Türkiye’de engellilik, engellilere verilen hizmetler, engellilere yönelik sosyal hizmet müdahalesi.
Seçmeli Ders SHZ3024 İSTİHDAM VE İŞGÜCÜ POLİTİKALARI 3 0 5
İşgücü Piyasasının Kavramsal Çerçevesi, İşsizlik Olgusunun Teorik Temelleri, Küresel İstihdam Eğilimleri (Teknoloji İstihdam İlişkisi, Eğitim İstihdam İlişkisi), küresel İstihdam Eğilimleri, İşsizlikle Mücadele Politikaları, Dünya’da İstihdam ve İşsizlik, AB’nde İstihdam ve İşsizlik, Türkiye’de İstihdam ve İşsizlik.
Seçmeli Ders SHZ3026 EVDE BAKIM HİZMETLERİ 3 0 5
Bu dersin amacı öğrencilere; Türkiye’de ve Dünyada evde bakım hizmetlerinin tarihi gelişim sürecini özetlemek, bakım hizmet türleri ile bakım güvence sistemlerinin özelliklerini açıklamak ve Türkiye evde bakım hizmetlerini dünya uygulamaları ile karşılaştırıp yorumlama fırsatı sunmaktır.
Seçmeli Ders SHZ3028 AİLE HUKUKU 3 0 5
Nişanlanma, evlilik, evliliğin genel hükümleri, evliliğin sona ermesi, mal rejimleri, soy bağı, evlat edinme, nafaka, velayet, vesayet, kayyımlık ve yasal danışmanlık gibi aile hukukun temel kavram ve kurumları pratik çalışmalarla desteklenerek anlatılmaktadır.
Seçmeli Ders SHZ3030 OKUL SOSYAL HİZMETİ 3 0 5
Bu derste okul sosyal hizmeti, tarihsel gelişim, yasal mevzuat, mesleki roller, öğrencinin okul başarısını etkileyen psiko-sosyal sorunlar, okul ortamında öğrenci ve ailelere yönelik sosyal hizmet uygulamaları, farklı gelişimsel özellikleri olan öğrenciler, özel gereksinimli öğrenci ve aileleri ile çalışma, örnek vakaların analizi ele alınmaktadır.
Seçmeli Ders SHZ3032 SİYASET SOSYOLOJİSİ 3 0 5
Ders, devlet oluşumu, ulus-devlet ve milliyetçilik, toplumsal devrimler, toplumsal hareketler, siyasal kültür ve katılım, gözetleme ve toplumsal denetim ve küreselleşme tartışmaları gibi kilit politik sosyoloji konularını Marksist ve Weberci epistemolojiler çerçevesinde tartışmaktadır.
Seçmeli Ders SHZ3034 PSİKODRAMA 3 0 5
Psikodramanın Ampirik-Kuramsal Temeli olarak sosyometri; J.L. Moreno’ya göre rol kuramı; Bilinç alanını genişletme yolu olarak psikodrama; Rol kuramı açısından psikodrama uygulaması; psikodramanın unsurları; bir psikodrama oturumunun aşamaları; psikodramada temel teknikler ve yardımcı teknikler; psikodramada ısınma oyunları.
Seçmeli Ders SHZ3036 ADLİ SOSYAL HİZMET 3 0 5
Adli sosyal hizmetin öğrencilere tanıtılmasına yönelik bu ders kapsamında, suça sürüklenen çocukların hakları ve ihtiyaçları; "Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme" ve "İnsan Hakları Beyannamesi" kapsamında çocuk-genç ve yetişkin suçlular; Türkiye'de suça sürüklenen çocuklar ve yetişkinlerle ilgili adalet sistemlerinin özellikleri; her yaş ve cinsiyetteki suçlularla önleyici ve rehabilite edici sosyal hizmet müdahalesi ve uygulamaları gibi konular bulunmaktadır.
Seçmeli Ders USD3050 FİZİKTEKİ SON GELİŞMELER 3 0 5
Seçmeli Ders USD3052 MEDENİYET TARİHİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD3054 KARAR VERME TEKNİKLERİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD3056 MALİYEDE GÜNCEL KONULAR 3 0 5
Seçmeli Ders USD3060 DOĞA KAYNAKLI AFETLER 2 0 5
Seçmeli Ders USD3066 SİYER VE KAYNAKLARI 2 0 5
Seçmeli Ders USD3068 KUR'AN'IN ANA KONULARI 2 0 5
Seçmeli Ders USD3070 GİYİM TARİHİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD3080 GÜNCEL VE POPÜLER MÜZİKLER 2 0 5
7. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SHZ4001 TOPLUMLA SOSYAL HİZMET 3 0 5
Topluluk/toplum/toplumsal değişim ve sosyal sistem kuramları, Makro sosyal hizmet müdahalesi kapsamında geliştirilen farklı yaklaşım ve bakış açıları, toplumla çalışmada kullanılan teknikler, toplumla çalışma örnekleri.
Zorunlu Ders SHZ4003 SOSYAL HİZMET YÖNETİMİ 3 0 5
Seçmeli Ders SHZ4021 KARŞILAŞTIRMALI SOSYAL REFAH MODELLERİ 3 0 5
Temel kavramlar: sosyal refah, sosyal politika, sosyal adalet, Sosyal refah, sosyal politika, sosyal adalet, sosyal sigorta kavramlarının sosyal hizmetle olan bağlantısı, Sosyal refah devletinin Avrupa’da tarihsel gelişimi, Sosyal refah devletinin Osmanlı döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti’nde gelişimi, Sosyal refah devleti modelleri, Farklı sosyal refah devleti örneklerinin incelenmesi
Seçmeli Ders SHZ4023 ULUSLARARASI SOSYAL HİZMET 3 0 5
Sosyal hizmet uzmanlarının uluslararası alandaki rolleri: mikro ve mezzo düzeydeki doğrudan hizmetler Sosyal hizmet uzmanlarının uluslararası alandaki rolleri: uluslararası politika ve organizasyon çalışmalarına katılım Uluslararası sosyal hizmetin odağı Uluslararası sosyal hizmetin özellikleri, Farklı ülkelerdeki uygulama örnekleri
Seçmeli Ders SHZ4025 BAĞIMLILIK VE SOSYAL HİZMET 3 0 5
Davranışsal ve kimyasal bağımlılıkları öğrenme, bağımlı bireylerin biyopsikososyal özelliklerini ve ihtiyaçlarını anlayabilme, bağımlı bireylerle gerçekleştirilebilecek sosyal hizmet uygulamalarını öğrenme
Seçmeli Ders SHZ4027 GERONTOLOJİK SOSYAL HİZMET 3 0 5
Gerontoloji ve gerontolojik sosyal hizmet kavramları; yaşlıları etkileyen biyolojik, psikolojik, sosyolojik, politik ve ekonomik etkenler; yaşlıların karşılaştığı psiko-sosyal sorunlar; gerontolojik sosyal hizmet kapsamında müdahale yöntem ve teknikleri.
Seçmeli Ders SHZ4029 SPOR VE SOSYAL HİZMET 3 0 5
Risk grupları açısından sporun önemi ve sporla sosyal hizmet uygulamalarının üracaatçı grupları üzerindeki etkileri. Spor etiği, sporla sosyal hizmet uygulaması, sporla terapi, boş zamanların değerlendirilmesi, sporun kişiler üzerindeki olumlu etkileri, gençlerin spor yaşamları ve sağlıklı yetişme.
Seçmeli Ders SHZ4031 AİLE DANIŞMANLIĞI 3 0 5
Aile terapisinin tarihi, sağlıklı ve sağlıksız aile özellikleri, aile terapisi kuramları, farklı aile tipleri, aile sorunları ve müdahaleleri, aile yaşam döngüsü, aile terapi süreci ve aile danışmanlığının teorik yaklaşımları
Seçmeli Ders SHZ4033 SUÇ SOSYOLOJİSİ 3 0 5
Bu ders kapsamında, klasik ve çağdaş suç teorileri; suçluluğunun tabiatı ve sebepleri, endüstrileşme, kentleşme, sosyal ve kültürel değişme ile suç ilişkisinin analizi; yeni kriminoloji akımları (Feminist, Marksist ve Radikal Kriminoloji; yeni suç türleri (Bilgisayar suçları vb.); Türkiye’de suç ve suçluluk, suç-adalet sistemi ilişkisi, suçun engellenmesine yönelik yaklaşımlar ve toplumsal sapkınlık, sapkın davranış konuları incelenmektedir.
Seçmeli Ders SHZ4035 SİVİL TOPLUM VE SOSYAL HİZMET 3 0 5
Sivil toplum ve gönüllülük kavramı, sivil toplum örgütlerinin tarihsel içeriği, sosyal hizmet alanları ve sivil toplum çalışmaları, sosyal hizmt uzmanlarının rol ve işlevleri, proje yazımı
Seçmeli Ders SHZ4037 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI 1 2 5
Yönetim ve Organizasyon Kavramları; Gönüllülük Kavramı ve Gönüllü Yönetimi; Temel Gönüllülük Alanları (Afet ve Acil Durum, Çevre, Eğitim ve Kültür, Spor, Sağlık ve Sosyal Hizmetler vd.); Gönüllü Çalışmalarla İlgili Proje Geliştirme ve Sahada Gönüllü Çalışmalara Katılım; Gönüllü Çalışmalarda Etik, Ahlaki, Dini, Geleneksel Değerler ve İlkeler; Kamu Kurumları, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarında (STK) Gönüllü Çalışmalara Katılım; Toplumda Risk Grupları ve Gönüllülük; Göçmenler ve Gönüllülük.
Seçmeli Ders USD4053 BİLİM TARİHİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD4055 İŞLETMEDE GÜNCEL KONULAR 3 0 5
Seçmeli Ders USD4057 FİNANSTA GÜNCEL KONULAR 3 0 5
Seçmeli Ders USD4059 ROBOTİK KODLAMA 2 0 5
Seçmeli Ders USD4061 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ETKİLERİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD4067 İSLAM,İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD4069 GÜNÜMÜZ KELAM PROBLEMLERİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD4071 TAKI SANATI TARİHİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD4073 DENEYSEL SANAT 2 0 5
Seçmeli Ders USD4081 SAĞLIK TURİZMİ 3 0 5
Seçmeli Ders USD4083 ÇOCUKLARDA EV KAZALARINI ÖNLEME VE GÜVENLİK 2 0 5
Seçmeli Ders USD4085 SİNEMA VE SANAT 3 0 5
8. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders SHZ4002 SOSYAL HİZMETTE BLOK UYGULAMA 2 24 30
Uygulama sürecinde öğrenciler mikro, mezzo, makro düzeylerde bireylerle, gruplarla, organizasyonla ve toplumla çalışır. Kurum danışmanının süpervizörlüğünde bilgi toplar, problemi değerlendirir, müdahale planı hazırlar, uygular ve sosyal hizmet müdahalesini mesleğe özgü teknikleri kullanarak değerlendirir. Öğrenci, dönem sonunda gerçekleştirdiği sosyal hizmet uygulamaları ve proje çalışmasına ilişkin çalışma raporunu detaylı bir şekilde hazırlayarak danışmanı aracılığıyla Bölüm Başkanlığı’na sunar.
Seçmeli Ders USD4052 SİYASET VE KÜLTÜR 3 0 5
Seçmeli Ders USD4056 OYUN PROGRAMLAMA 2 0 5
Seçmeli Ders USD4066 İSLAMIN YAYILIŞ TARİHİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD4068 KARAKTER VE DEĞERLER EĞİTİMİ 2 0 5
Seçmeli Ders USD4072 SERGİ YAPIMCILIĞI 2 0 5
Seçmeli Ders USD4078 TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI 2 0 5
Seçmeli Ders USD4080 RİSKLİ GRUPLARDA ÜREME SAĞLIĞI 2 0 5