Sağlık Yönetimi

Sıra

No

YÜKSEKÖĞRETİM PAROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KLAVUZUNDA YER

ALMAYAN BİLGİ VE KOŞULLAR

1

Fakülte, Yüksekokul ve

Meslek Yüksekokulunun

Bulunduğu

Yerleşke/Kampüs

Derbent Yerleşkesi

2

Programın İçeriği

İlgili Bölümün/Programın Ana sayfası için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/zubeydehanimsaglikyo/saglikyonetimi

İlgili Bölümün/Programın Ders Planları için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/zubeydehanimsaglikyo/saglikyonetimi/dersplani

İlgili Bölümün/Programın Kısa Ders İçerikleri için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/zubeydehanimsaglikyo/saglikyonetimi/kisa-dersicerik

İlgili Bölümün/Programın Program Çıktıları için bkz.

https://www.ohu.edu.tr/zubeydehanimsaglikyo/saglikyonetimi/sayfa/programciktilari

3

Programın Eğitim ve

Öğretim Dili

*Türkçe

4

Programın Eğitim ve

Öğretim Süresi

*4 Yıl

5

Öğrenim Ücreti/Katkı Payı

Normal Öğretim programlarına yerleşen ve Yeni Kayıt olan Normal Öğrenciler ile Normal Öğrenim Süresinde olan ücret ödemeyeceklerdir.  Ancak Hazırlık sınıfı hariç olmak üzere, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki programlardan program süreleri sonunda (hazırlık sınıfı hariç lisans programı 4 yıl, ön lisans programı 2 yıl, yüksek lisans programı 2 yıl, yüksek lisans mezuniyeti ile doktoraya kayıt yaptıranlar 4 yıl, lisans mezuniyeti ile doktoraya kayıt yaptıranlar 5 yıl) mezun olamayan normal öğretim öğrencileri katkı payı öder.

6

Programın Eğitim ve

Öğretim Modeli

Yüksekokulumuzda yüz yüze eğiti-öğretim modeli uygulanmaktadır. Ancak pandemi döneminde tüm derslerimiz çevrimiçi (online) olarak yapılmaktadır. Pandeminin seyrine göre uygulanan eğitim-öğretim modelimizde düzenlemeler yapılacaktır.

7

Program Akreditasyonları

Program Akredite edilmemiştir.

8

Programın Çalışma Alanları

Sağlık Yönetimi Bölümü mezunları; kamu (Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler) veya özel sektöre (özel hastaneler, ilaç ve tıbbi cihaz firmaları, sigorta şirketleri ve diğer özel sağlık kuruluşları) ait kurum ve kuruluşların yönetim işlerinde görev alırlar. Ayrıca, sağlık kuruluşlarının muhasebe ve finansman bölümlerinde, insan kaynakları bölümlerinde, pazarlama bölümlerinde, kalite bölümlerinde ve hasta ilişkileri bölümlerinde çalışma imkanları bulabilmektedir. Bunların dışında Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kamu kurumlarında müfettişlik ve uzmanlık gibi görevlerde çalışma imkanına da sahip olabilmektedirler. Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerde ilgili yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt olarak akademik kariyer de yapabilirler.

9

İsteğe bağlı yabancı dil

hazırlık sınıfı uygulamasına

ilişkin koşullar

(1) İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Programı uygulanacak ön lisans, lisans ve lisansüstü programları hazırlık sınıflarına kabul edilecek öğrenci sayıları, Yüksekokulun fiziksel alt yapı imkanları ve öğretim elemanı sayısı dikkate alınarak, her eğitim-öğretim yılı için Yüksekokul Müdürlüğünün teklifi üzerine Senato tarafından belirlenir.

(2) İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Programına başvuruların, ilgili ön lisans, lisans ve lisansüstü program için belirlenen kontenjanı aşması halinde; istekliler, ön lisans ve lisans öğrencileri için üniversiteye yerleştirme puan türündeki Türkiye sıralaması, lisansüstü öğrenciler için ise ALES puanı sıralaması esas alınarak kontenjan dahilinde hazırlık programına kabul edilirler.

(3) İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Programı uygulanacak tüm ön lisans, lisans ve lisansüstü programlar için belirlenen kontenjan kadar asil ve aynı sayıda öğrencide yedek olarak belirlenir.

(4) Herhangi bir program için yedekler de dahil ayrılan kontenjan dolmadığı takdirde, boş kalan kontenjanlar Yüksekokul Müdürlüğü tarafından, ihtiyaç olan diğer programlara aktarılabilir.

 

İlgili isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programı yönetmeliği için bkz.

https://static.ohu.edu.tr/uniweb/media/portallar/oidb/sayfalar/2958/5aoiiapg.pdf

10

Staj, eğitim modeli (bir yılda

kaç dönem uygulandığı,

sektör ve işletmelerde

uygulama eğitimi vb),

endüstriye dayalı öğretim

stajı, uygulamalı eğitimlerin

nasıl yürütüldüğü ile ilgili

yükseköğretim kurumunun

bulunduğu ilin dışında

yapılıp yapılamadığına

ilişkin koşullar

Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri tarafından yapılan SYN 4004 Sağlık Kurumları Yönetimi Alan Uygulaması Dersi genel olarak, sağlık birimlerinin tıbbi organizasyonun işleyişi ile idari, mali ve teknik fonksiyonlarının işleyişinin uygulama eğitimini amaçlar.

SYN 4004 Sağlık Kurumları Yönetimi Alan Uygulaması Dersi, haftada 3 iş günü ve bir öğretim dönemi sürelidir. SYN 4004 Sağlık Kurumları Yönetimi Alan Uygulaması dersi, 8. yarıyıl dersi olup her öğretim yılının bahar döneminde açılır. Staj Dersinin kesin uygulama tarihleri Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Akademik Takvimi’ne uygun olarak belirlenir.

Öğrencilerin mezun olabilmek için SYN 4004 Sağlık Kurumları Yönetimi Alan Uygulaması dersi kapsamında, 14 haftalık staj uygulamasını (20 AKTS) tamamlanması zorunludur. Staj uygulaması, Niğde ili içinde yer alan, türleri ve nitelikleri Staj Yürütme Kurulu’nca belirlenecek sağlık birimlerinde yapılabilir. Ancak öğrenciler istedikleri takdirde ve Staj Yürütme Kurulunun uygun bulması koşuluyla Niğde ili dışında da staj yapabilir.

Hangi sağlık birimlerinde staj yapılabileceği ve staj yeri koşullarına ilişkin bilgiler staj dönemi başlamadan önce öğrencilere yazılı olarak duyurulur.

11

Mesleğin gerektirdiği

kıyafet ve donanım

malzemelerine ilişkin

koşullar

Staj sırasındaki kıyafeti açısından Yüksek Öğretim Kurulu’nun yayınladığı "Yükseköğretim Kurumlarındaki Öğrencilerin Kıyafetleri ile İlgili Yönetmelik" ve kurum personelinin bu konuda uymak zorunda bulunduğu mevzuata uyar. Öğrenciler staj sırasında, Stajyer Kimlik Kart’ını sürekli olarak yakasında takılı olarak bulundurur.

12

Ders uygulamalarında

kullanılacak sarf malzeme,

araç ve gereç gideri; sınav,

materyal ve eğitim öğretim

hizmeti karşılığı öğretim

giderlerine ilişkin koşullar

Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölümünde kullanılan sarf malzeme, araç ve gereçler için herhangi bir gider bulunmamaktadır; sınav, materyal vs. huşunda malzemeler üniversitemiz tarafından karşılanacak olup sunulan hizmet karşılığında da herhangi bir gider alınmamaktadır.

13

Programa İlişkin Özel

Koşullar

Programa ilişkin herhangi bir özel koşul bulunmamaktadır.

14

Aday öğrencilere yönelik diğer bilgilere aşağıda belirtilen link adreslerinden erişim sağlayabilirsiniz.

https://www.ohu.edu.tr/aday

https://ohu.edu.tr/oidb/sayfa/yonetmelikler

Son Güncelleme Tarihi:24.06.2021