Genel Bilgi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, YÖK Yürütme Kurulu Başkanlığının 26/06/1988 tarih ve 20914 sayılı yazıları gereğince açılan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içerisinde 20/10/2022 tarihinde açılmıştır.
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Lisans Programı, her biri 30 AKTS değerinde 8 yarıyıldan oluşan 4 yıllık bir programdır. Programın ilk iki yılında yönetim ve bilişim disiplinlerinin alt yapısını oluşturan temel dersler verilmektedir. Bir başka deyişle, sistem tasarımı, veri tabanları ve veri iletişimi, programlama gibi bilişim konuları ile organizasyon, ekonomi, pazarlama, muhasebe, finans gibi temel işletme konularını dengeleyen bir eğitim verilir. Üçüncü ve dördüncü sınıflarda ise, her iki disiplini birlikte ele alan, entegrasyon dersleri okutulur. Karar destek sistemleri, kurumsal bilişim sistemleri, bilişim sistemleri yönetimi gibi derslerle, çok sayıda açılan bölüm seçmeli dersleri de bunlara örnek verilebilir.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Merkez kampus alanında tam donanımlı modern binasında bulunan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, bilgisayar ve projeksiyon destekli derslikleri ve bilgisayar laboratuvarları ile düşünen, sorgulayan bireyler yetiştirmektedir.
Amaç ve Hedefler
Amaç:
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünün amacı işletmelerde bilişim sistemlerini geliştirecek düzeyde bilişim ve bu sistemleri yönetecek düzeyde işletme bilgisine sahip öğrenciler yetiştirmektir. Diğer bir ifadeyle program işletmelerin ve bireylerin bilgiyi üretme, depolama, paylaşma ve bilgiye erişme ihtiyacını karşılamak için kullanılan bilişim teknolojilerinin planlanması, tasarlanması, kurulması ve yönetilmesi süreçlerini anlayabilme ve geliştirme becerisini öğrencilere kazandırmayı amaçlamaktadır.
Hedef:
Bölümümüzün başlıca hedefleri ulusal düzeyde yapılan sınavlarda başarı sıralamasında ilk 10 içerisinde yer almak, işletme ve bilişim konularına hakim, gerekli bilimsel ve sosyal yetilerle donatılmış, çalışacakları ortamlarda bilimsel düşünme ve liderlik becerilerine sahip, disiplinler arası işbirliği sağlayabilen, yönetici özelliklerine sahip, yenilikçi ve sorunlara özgün çözümler üretebilen mezunlar yetiştirerek, mezunlarının istihdamını artırmak, ulusal ve uluslararası teşvikli projeler üretmek. İndeksli dergilerde yayınlar üretmek ve kitap yazmaktır.
Düzey-Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Verilen Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ DERECESİ verilecektir.
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü lisans programı 240 ECTS kredisinden oluşan 4 yıllık bir programdır. Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)”'nde tanımlanan “Birinci Düzey (First Cycle)” ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” 'nde tanımlanan "6. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; ayni zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan "6. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır.
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, Yönetim Bilişim Sistemleri bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen LYS (Lisansüstü Yerleştirme Sınavı) sınavında başarılı olanların TM-1 puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır.
Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir. Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgileri menüsünde yer alan Lisans ve Ön Lisans Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürleri bölümünü ziyaret ediniz.
Daha fazla bilgi için lütfen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ile irtibata geçiniz.
İletişim:
Uluslararası İlişkiler Ofisi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kampüs, Bor Yolu, Niğde, TÜRKİYE
Tel: 0 388 225 21 48
Faks: 0 388 225 23 85
E-posta: erasmus@ohu.edu.tr
Web: http://www.ohu.edu.tr/uluslararasi/index.php
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yaşam boyu öğrenme ilkesini esas alarak, daha önce bir başka kurumda alınmış dersleri tanır ve bu derslerin öğrenme çıktıları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde kayıtlı programla uyumlu olduğu takdirde mezuniyet kredisinden muaf tutar. Öğrenme çıktılarının uyumu ve muafiyet konularına Fakülte Kurulu tarafından ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak karar verilir.
Program Profili
Yönetim Bilişim Sistemleri işletme, bilişim ve bilgisayar teknolojilerini bünyesinde barındıran disiplinler arası bir programdır. Program işletmelerin ve bireylerin bilgiyi üretme, depolama, paylaşma ve bilgiye erişme ihtiyacını karşılamak için kullanılan bilişim teknolojilerinin planlanması, tasarlanması, kurulması ve yönetilmesi süreçlerini anlayabilme ve geliştirme becerisini öğrencilere kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla program içeriği öğrencilerin teknolojik alt yapıyı, yönetimsel hedeflerle kullanıp geliştirebileceği şekilde oluşturulmaktadır. Bu kapsamda bölümde programlama dilleri, web tasarımı ve kodlama, bilgisayar ağları, algoritmalar, e-devlet, veri tabanı yönetim sistemleri, bilgi sistemleri, karar destek sistemleri, sistem analizi ve tasarımı, veri madenciliği, yapay zeka gibi bilgisayar temelli derslerin yanı sıra yönetim ve organizasyon, finansman yönetimi, pazarlama yönetimi, üretim yönetimi, istatistik, yöneylem araştırması, kurumsal kaynak planlama, oyun teorisi gibi yönetim alanına yönelik dersler yer almaktadır.
Günümüzde bilişim alanındaki gelişmelerin işletme bilimine kattığı yeniliklerle çok daha etkin ve verimli karar verme süreçleri oluşmuştur. Ayrıca, bilişim sistemlerinin yönetimi de başlı başına bir yönetim konusu haline gelmiştir. Yönetim Bilişim Sistemlerini ilgilendiren konular, bu iki alanın etkileşimi ve entegrasyonuyla ortaya çıkmıştır. Yönetimin ve bilişimin hayatın hemen her alanını kapsadığı göz önüne alınırsa, yönetim bilişim sistemlerinin çok geniş uygulama alanları bulduğu görülecektir.
Yönetim Bilişim Sistemleri lisans programı (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde Birinci Düzey, TYYÇ’de 6. Düzey), mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına, yüksek lisans ve doktora programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır. Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ve eğitim alanı kodları aşağıda verilmiştir:
•ISCED Eğitim Alan Kodu: 68 – Bilişim Teknolojileri ile İlgili Disiplinlerarası Programlar ve Dereceler
•ISCED Program Yeterlilik Düzeyi: 6, Categorisi (Profili): 64, Alt Categorisi: 645 - Akademik ağırlıklı lisans derecesi
•Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 68- Bilişim Teknolojileri Bilimi
•Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "6. Düzey" lisans derecesi
Eğitim Öğretim Metodları
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ndeki programlarda en çok kullanılan eğitim-öğretim yöntemleri aşağıda verilmiştir. Programlar, amaç ve hedeflerine göre, bu listede sıralanan yöntemlerin çoğunu kullanmaktadır. Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü'nün, hedeflediği program öğrenme çıktılarına ulaşmak için, programın tümünde kullandığı eğitim-öğretim yöntemleri “program öğrenme çıktıları” kısmında, programdaki bir dersle ilgili yöntemler ise “ders tanıtım ve uygulama bilgileri” kısmında yer almaktadır.
Kullanılan Eğitim-Öğretim Yöntemlerinden Örnekler
Ders & Sınıf İçi Etkinlikler
Grup Çalışması
Laboratuvar
Okuma
Ödev
Proje Hazırlama
Seminer
Staj
Teknik Gezi
Web Tabanlı Öğrenme
Uygulama
Yerinde Uygulama
Mesleki Faaliyet
Sosyal Faaliyet
Tez Hazırlama
Alan Çalışması
Rapor Yazma
Örneklerle Birlikte Mezunların Mesleki Profilleri
Son yıllarda tüm dünyada meydana gelen teknolojik gelişmeler, kamu kuruluşları ve ticari işletmelerin kullanmış oldukları iş modellerini, bilişim sistemlerine odaklı hale getirmiştir. Hem KOBİ olarak adlandırılan küçük ve orta ölçekli işletmeler hem de büyük ölçekteki işletmeler, gelişen piyasa koşullarına uyum sağlayarak rekabet avantajı elde etmek için bu alanda eğitim görmüş bireylere ihtiyaç duymaktadırlar. Ayrıca sanayi 4.0 entegrasyonu ve akıllı yönetim vizyonu da hem işletme hem de bilişim alanlarında bilgi sahibi olan bireylere talebi arttırmaktadır. Bu talep ile birlikte, bölüm mezunu bireylerin hem kamuda hem de e-ticaret, lojistik, turizm, bankacılık, sigortacılık gibi çeşitli sektörlerde istihdam oranları yüksek; gelirleri de ortalamanın üzerinde olmaktadır.
Yönetim Bilişim Sistemleri mezunlarının istihdam edilebilecekleri alanlar;
- Özel veya kamu kuruluşlarının bilgi işlem merkezlerinde bilgi işlem uzmanı,
- Sistem analisti ve tasarımcısı,
- Proje uzmanı ve yöneticisi,
- Yazılım geliştirme uzmanı,
- İş analisti,
- Sistem ve network uzmanı,
- Veri bilimci,
- Sosyal medya uzmanı,
- Raporlama uzmanı,
- İşletmelerin satış, pazarlama, muhasebe, insan kaynakları, finans gibi departmanlarının en az birinde uzman veya yönetici olarak istihdam edilebilirler.
Bölüm mezunları aynı zamanda yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt olarak akademik kariyer de yapabilirler.
Yeterlilik Ölçütleri & Yönetmelikler
Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için,
ders planındaki 240 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak,
4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.
Detaylı bilgi için "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Önlisans - Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"
Akademik İlerleme Olanakları
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Yönetim Bilişim Sistemi bölümünde ya da bölümle ilgili alanlarda lisans ve bazı durumlarda doktora programlarına başvurabilir. Lisansüstü Eğitim Ulusal Yönetmeliği’ne göre, öğrenciler yüksek lisans programlarına, lisans programlarındaki başarı seviyeleri ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak kabul edilmektedirler. Bu bağlamda ulusal yönetmelikler ve her üniversitenin senatosu tarafından belirlenen yönetmelikler, adayların genel değerlendirmesinde ALES sonuçlarının ağırlığını belirleyecektir. Kurumların yönetmeliklerine bağlı olarak, başvurulan bölümlerin bazılarına kabul edilmek için yabancı dilde belirli düzeyde yeterlilik de gerekmektedir.
Sınav Yönetmelikleri, Değerlendirme ve Not Sistemi
Yönetim Bilişim Sistemleri programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir.
Ara Sınav
Final Sınavı
Telafi Sınavı
Kısa Sınav
Ödev Değerlendirme
Rapor Sunma
Bilgisayarla Sunum Yapma
Tez Sunma
Belge Sunma
Sınavlar
Öğrencilerin, Yönetim Bilişim Sistemleri programı müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir.
Dönem içi faaliyetlerin değerlendirilmesi, yönetmelikle belirlenen lisans programlarındaki bütün dersler için zorunlu değerlendirme yöntemleri olarak en az sayıda ara sınav, dersi yürüten öğretim üyesinin uygun gördüğü durumlarda bir ödev ve kısa sınav (quiz) içerir.
Programlar, eğitim amaç ve hedeflerini sağlamak amacıyla program ve ders düzeyinde sonuçların başarısını ölçmedeki ihtiyaca bağlı olarak dönem içi faaliyetlerde daha fazla değerlendirme yönteminin tanımlanması için teşvik edilmektedir. Her ders için kullanılan değerlendirme yöntemlerinin niteliği ve sayısı, dönem sonu notuna olan katkıları ile birlikte ders açıklamaları bölümlerinde "Ölçme ve Değerlendirme" başlığı altında verilmiştir. Bu düzenlemeler her dönem başında, önceden ilan edilir ve web sitesinde ders tanımları bölümleri yayınlanır.
Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, ödev değerlendirmesi, kısa sınavlar, final sınavı ve varsa diğer değerlendirme sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir.
Dönem sonu notunun belirlenmesinde final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm lisans programlarındaki tüm dersler için en az % 40 ve en fazla % 60 olur.
Bir ara sınav, ödev, kısa sınav ve /veya final sınavı gerektirmeyen işe yerleştirme gibi dersler, ilgili bölümlerin yönetimleri tarafından belirlenir ve bu dersler için belirli değerlendirme ve not verme yöntemleri yukarıda anlatılan kanallar yoluyla duyurulur. Bu tür faaliyetlerin değerlendirilmesi Senato tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda yapılır ve Başarılı ya da Başarısız olarak değerlendirilir.
Değerlendirme
Bir öğrencinin başarısı her ders için tanımlanan her bir değerlendirme (dönem içi çalışmalar ve final) için öğretim elemanı tarafından değerlendirilir. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır ve dönem sonunda standart sapma ve sınıfın not ortalaması dikkate alınarak ilkeleri Senato tarafından belirlenen bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak harf notuna dönüştürülür.
Detaylı bilgi için “Not Değerlendirme” bölümünü ziyaret ediniz.
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin Yönetim Bilişim Sistemleri programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:
ders planındaki 240 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak
4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir
Detaylı bilgi için "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Önlisans - Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"
Öğretim Türü
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans programı, tam zamanlı ve yüz yüze eğitim vermektedir.