TÜRKÇE EĞİTİMİ ANA BİLİM DALINDA EĞİTİM, KÜLTÜR, SANAT ETKİNLİKLERİ


Eğitim Fakültesinde Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı ev sahipliğinde Eğitim, Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında söyleşiler düzenlendi. İlki 25 Nisan'da çevrimiçi şekilde düzenlenen Çocuklar için Felsefe ve Yaratıcı Drama Uzmanı Özlem Tavuş’un davet edildiği Çocuk Kitapları ve Yaratıcı Dramayla Felsefi Düşünceyi Geliştirme konulu söyleşi oldu. Tavuş söyleşisinde, yaratıcı drama kazanımlarının Türkçe dersinin dört temel dil becerisiyle nasıl ilişkilendirileceğini anlatarak örnek etkinliklere yer verdi. Çocuk kitaplarının yaratıcı drama etkinlikleri ve çocuklar için felsefe yaklaşımlarıyla birlikte işlenmesiyle çocuklarda felsefi düşüncenin nasıl geliştirilebileceğini anlatan Tavuş, öğrencilerden gelen soruları da yanıtladıktan sonra söyleşi sona erdi. 

Eğitim, Kültür ve Sanat etkinliklerinin ikincisi 29 Nisan Pazartesi günü Eğitimci-Yazar Ülkü Demiray’la Dil ve Edebiyat Eğitimi Üzerine Söyleşi adıyla gerçekleştirildi. Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Konser Salonunda düzenlenen, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Yonca Koçmar Demirci ve öğrencileri tarafından organize edilen söyleşiye; Dekan Vekili Prof. Dr. Bekir Çınar, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sercan Demirgüneş, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Şuheda Önal Batman, Dr. Öğretim Üyesi Suna Canlı Can, Öğretim Görevlisi Esra Özden, Araştırma Görevlisi Elif Yaprak Demirci ile bölüm öğrencileri katılım sağladı. 

Öğrencilerin, yazar ve Türkçe öğretmeni Ülkü Demiray’ın 2023 Emine Işınsu Roman ödülünü kazandığı kitabı Cümbezin Kızı ile ilgili hazırladıkları bir gösteriyle başlayan program yazarın kitaplarını tanıtarak devam etti. Konuşmasında unutulan tarihe, haksızlığa uğramış kız çocuklarına ve sosyal olaylara dikkat çeken Demiray, öğretmen adaylarının bu ve benzeri konulara karşı dirayetli duruşunun ve olumsuzluklara rağmen mesleklerini özverili biçimde yürütmelerinin önemi ve gereği üzerinde durdu. Konuşmanın ilerleyen kısmında ise öğretmen adaylarının meslek hayatlarında uygulayabilecekleri analitik okumaya ilişkin tekniklere değindi. Soru cevap bölümüyle devam eden söyleşi, Ülkü Demiray’a çicek ve teşekkür belgesi takdim edilmesi ve fotoğraf çekimleri ile tamamlandı.