Program Çıktıları
PÇ1: Fizik alanındaki konuların ve bu konulara ilişkin matematik ve fen bilimlerine ait diğer alanların temellerini kavrar, kazanılan teorik ve uygulamalı bilgileri raylı sistemler alanındaki problemlerin çözümünde kullanabilme becerisi kazanır.
PÇ2: Trenlerde kullanılan parçaların malzemelerini tanır. Trenlerde kullanılan her türlü (mekanik, elektrik, elektronik, pnömatik, hidrolik vb.) komponent ve sistemlerin temel çalışma prensiplerini ve fonksiyonlarına ilişkin bilgiye sahip olur. Oluşabilecek her tip mekanik ve elektronik problemi tespit eder, tanımlar ve raporlar.
PÇ3: Ulusal ve uluslararası demiryolu tren işletmecilerince kullanılan her türlü çeken ve çekilen aracın cins, kapasite ve benzeri yönden asgari nitelikleri ile bunların dönemsel teknik muayenelerine ilişkin usul ve esaslarını bilir. Tren bakım, onarım ve test konusunda teknolojik aletleri (ölçü, kontrol aletleri ile test cihazlarını) kullanır.
PÇ4: Raylı sistemler ile diğer ulaşım sistemlerini karşılaştırır. Raylı sistemlerde trafik sistemlerini tanımlar ve raylı sistem araç trafiğinin yönetimi, tren teşkili, tren trafik kontrolünü yapar.
PÇ5: Demiryolu müdürlüklerine bağlı tüm birimlerin ve personellerin görev yetki ve sorumluluklarını bilir. Demiryollarındaki ulusal ve uluslararası işletmecilik alanında temel ve kurumsal bilgileri açıklar.
PÇ6: Ray özelliklerini ve raylardaki değişimin tren üzerindeki etkisini bilir. Demiryolu altyapısı ve üstyapısı hakkında bilgi sahibi olur. Yol bakım ve onarım yöntemlerini açıklar.
PÇ7: Ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk alanı içindeki faaliyetleri yürütebilecek bilgi ve becerilere sahip olur. Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olur.
PÇ8: Özgün düşünebilme konusunda yetkinlik kazanır. Kariyer kavramını, kariyer planlama ve aşamalarını analiz edebilir, kendilerine uygun bir kariyer planı geliştirir.
PÇ9: Raylı sistemlerde kullanılan elektronik devre elemanlarının devreye bağlantısını bilir, raylı sistemler sinyalizasyonunda ve haberleşmesinde kullanılan sayısal elektronik devre elemanlarının bağlantısı ile bakım ve onarımını yapar. Geleneksel kontrol yöntemlerini bilir ve programlanabilir denetleyiciler ile (PLC) otomasyon programı yazar.
PÇ10: Genel bilgisayar kullanma bilgilerine sahip olur, Word, Excell, Powerpoint programlarını yeterli düzeyde bilir. Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilme becerisine sahip olur. Elektrik – elektronik devrelerin ve sistemlerin analizini yapmak için uygun modern analiz programlarını kullanır.
PÇ11: Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur..
PÇ12: Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü, mesleki etik ve kültürel değerler konularında yeterli bilince sahip olur.