Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Logo Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
BOR MESLEK YÜKSEKOKULU - ELEKTRİK BÖLÜMÜ
DERS İÇERİKLERİ
1. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Ortak Zorunlu Ders ATA1015 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 2 0 2
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersinin Amacı İnkılap ve İnkılapla Alakalı Kavramlar Osmanlı Devletinin Yıkılışı XIX. Yüzyılda Osmanlı Devletinde Yenilik Hareketleri Osmanlı Devletinin Son Döneminde Devleti Kurtarmaya Yönelik Fikir Akımları XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devletinin Durumu Mondros Ateşkes Antlaşması Sonrası Memleketin Durumu Milli Mücadeleye Hazırlık Dönemi Büyük Millet Meclisinin Açılması ve Çalışmaları Büyük Millet Meclisinin Açılışından Sonraki Siyasi ve Askeri Gelişmeler Lozan Barış Antlaşması, Önemi ve Sonuçları.
Zorunlu Ders ELK1001 MATEMATİK I 3 0 4
Aritmetik ve cebirsel işlemler, bir gerçel sayının üssünü ve kökünü hesaplama, denklem ve eşitsizlikler, doğru ve parabol çizme, trigonometrik oranları kullanma, kompleks sayılar, üstel ve logaritmik fonksiyonlar.
Zorunlu Ders ELK1003 DOĞRU AKIM DEVRELERİ 3 1 5
Devre parçalarının tanımları, bağımlı ve bağımsız kaynaklarda akım-gerilim ilişkisi. Akım, gerilim ve direnç kavramları, Ohm kanunu. Seri ve paralel dc devreler, dc analiz metodları, dc güç kullanımı, magnetizma. Kirchoff kanunları ve devre eşitlikleri, Kaynak çevrimleri, Süperpozisyon, Göz akımları, Düğüm gerilimleri, Thevenin ve Norton teorileri. Elektriksel güç ve enerjinin tanımları, formülleri.
Zorunlu Ders ELK1005 ÖLÇME TEKNİĞİ 3 1 5
Ölçme, kalibrasyon, fiziksel ve elektriksel standart birimler ve birim çevirmeleri. Hata, gecikme ve ölçüm cihazı ile ilgili temel etkiler. Hataların sınıflandırılması ve bileşkeleri. Akım, gerilim ve güç ölçümleri. Elektriksel büyüklüklerin anlık, ortalama ve tepe değerleri. Aktif ve reaktif güç tanımı ve ölçülmesi. Wattmetre, Sayaç, Voltmetre ve Ampermetreler. Osiloskop ile yapılan ölçümler.
Zorunlu Ders ELK1007 TESİSATA GİRİŞ 3 1 5
Temel zayıf akım ve kuvvetli akım elektrik tesisatlarının kullanım yerleri, bu tesisatların uygulamaları.
Zorunlu Ders ELK1009 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ 1 2 4
İnternet ortamında iletişim kurmak, Office programlarını kullanmak, İnternet ortamında iş başvurusu yapmak, Sayısal verileri düzenlemek, Hazır şablon ile tanıtım materyali hazırlamak.
Ortak Zorunlu Ders TDL1011 TÜRK DİLİ I 2 0 2
Dil ve Diller: Dil Millet İlişkisi, Dil Kültür İlişkisi Yeryüzündeki Diller ve Türk Dilinin Dünya Dilleri arasındaki Yeri; Kaynakları bakımından Dil AileleriTürk Yazı Dilinin tarihi gelişimi; Eski Türkçe, Orta Türkçe, Divanü Lügat-it Türk, Atabetü'l- Hakayık, Harezm Türkçesi, Eski Türkiye Türkçesi (Eski Anadolu Türkçesi) ; Yeni Türkçe Dönemi, Modern Türkçe Dönemi, Batı, Güney Batı Türkçesi) , Türkiye Türkçesi, Doğu ( Kuzey ) Doğu Türkçesi) , KaratayTürkçesi, Ses Bilgisi (FONETİK) , Ses ve sesin oluşumu, büyük ve küçük ünlü uyumu, Türkçedeki başlıca ses olayları; Türkçe'nin ses özellikleri, Türkçe'nin hece yapısı, cümle vurgusu. Şekil Bilgisi (MORFOLOJİ- BİÇİM BİLGİSİ) , şekil bakımından kelimeler, kökler, gövdeler, ekler (yapım ekleri, çekim ekleri) , anlatım ve vazifeleri bakımından kelimeler; isimler, sıfatlar, zamirler, fiiller, fiil çekimi, şekil ve zaman ekleri, fiilimsiler, edatlar, fiilden türeyenler ve isimden türeyenler, anlam bilimi; kelimede anlam, kelimenin anlam çerçevesi.
Ortak Zorunlu Ders YDL1013 YABANCI DİL I 3 0 3
Şimdiki zaman; şimdiki zaman; bu zamanlarda sözlü, okuma, yazma ve dinleme becerileri; sözel beceriler (kendini tanıtma, bir şeyi/yeri tanımlama, yön verme, kişisel bilgilere yönelik soru-cevap kalıpları); okuma becerileri (restoranlar, dinlenme salonları, otobüsler, trenler vb.), alışveriş yerlerinde liste/etiket okuma, soru sorma vb.); yazma becerileri (kısa mesaj yazma, poster yazma, form doldurma); dinleme becerileri (yönlendirme, yer/kişi yönlendirmeleri vb.).
2. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Ortak Zorunlu Ders ATA1016 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II 2 0 2
Osmanlı Devleti’nin 19’uncu yüzyılından başlayarak 1923 yılında Lozan Antlaşması’nın imzalanması ile sona eren tarihsel dönemin başlıca siyasal, ekonomik, sosyal, kültürel olguları ve bunlar üzerine temel akademik yorumlar.
Zorunlu Ders ELK1002 MATEMATİK II 3 0 4
Lineer denklem sistemleri ve matrisler, limit ve süreklilik, türev ve uygulamaları, integral ve uygulamaları, diferansiyel denklemler.
Zorunlu Ders ELK1004 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1 1 3
AutoCAD programının genel yapısı, çizim komutları, temel çizimler, elektrik tesisatında kullanılan devre elemanlarının çizimi, tesisat çizimi.
Zorunlu Ders ELK1006 ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ 3 1 4
Alternatif akım devreleriyle ilgili temel kavramlar ve teoriler. AC devre denklemlerini oluşturma ve çözme. Alternatif akım, alternative gerilim, faz ve faz farkı, Anlık-ortalama-etkin değerler, AC devrelerde güç. Seri RL-RC-RLC devreleri, parallel RL-RC-RLC devreleri, empedans, rezonans, fazör diyagramları, AC kaynaklar. Alternatif akım altında bobin ve kondansatörün karakterleri, Sinüsoidal alternative akım ve fazörleri. AC analiz metodları, göz ve düğüm analiz yöntemleri. Çok fazlı sistemler.
Zorunlu Ders ELK1008 TRAFO VE DOĞRU AKIM MAKİNALARI 3 1 4
1 ve 3 fazlı transformatörler, yapıları, özellikleri, çalışmaları, karakteristikleri, çeşitli bağlantı özellikleri, DA şönt, seri, kompunt dinamolar, DA şönt, seri, kompunt motorları.
Zorunlu Ders ELK1010 TEMEL ELEKTRONİK 2 1 4
P ve N tipi yarıiletkenler, diyot, diyot ile doğrultmaç devreleri, transistör, transistörlü yükselteç ve işlemsel yükselteçler.
Zorunlu Ders ELK1012 SAYISAL ELEKTRONİK 2 0 4
Sayısal kavramlar, sayı sitemleri, lojik kapılar, Boolean aritmatiği, lojik devrelerin çizimi ve devre ifadesinin elde edilmesi, minterimler ve maksterimler, Karnaough haritaları, lojik ifadelerinin sadeleştirilmesi ve bileşimsel devrelerin tasarlanması.
Ortak Zorunlu Ders TDL1012 TÜRK DİLİ II 2 0 2
Kelime grupları, kelimelerin gerçek, yan ve mecaz anlamları, Deyimler, ikilemeler, terimler, dil yanlışları, Türkçenin cümle yapısı, cümle öğeleri, cümle çözümlemeleri, roman, makale, deneme, şiir gibi yazılı anlatım türleri, sunum, rapor ve tutanak örnekleri, dilekçe, iş mektubu ve Özgeçmiş (CV) yazma, karşılıklı konuşma ve tartışma gibi anlatım türleri.
Ortak Zorunlu Ders YDL1014 YABANCI DİL II 3 0 3
Öğrencilerin, güncel hayatla ilgili cümleleri ve sıkça kullanılan ifadeleri anlayabilmeleri (kendileri, aileleri, iş ve yakın çevreleri, alışveriş vb. ile ilgili bilgileri), gerekli durumlarda anlaşılır ve bildik konuların doğrudan aktarımını yapabilmeleri, temel seviyedeki anlatımlarla kendilerini, eğitimlerini, yakın çevrelerini ve doğrudan ihtiyaca yönelik durumlarını anlatabilmeleri için Yabancı Dil I dersini temel alan ve devamı olan konuları (Present Continuous, adverbs of manner, comparison of adjectives, superlative adjectives, prefer + noun/-ing form, will, Present Perfect, have to/ don’t have to, wh- questions, be going to for intentions and plans, infinitive of purpose, verbs + infinitive/-ing form etc.) içermektedir.
3. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders ELK2001 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI-I 1 1 3
Çalışma konusunun belirlenmesi , ilgili konu üzerinde araştırma yapılması , yapılan araştırmaların derlenmesi , çalışmanın rapor halinde hazırlanması ve sunulması.
Zorunlu Ders ELK2003 SÖZLEŞME KEŞİF VE PLANLAMA 3 1 4
Aydınlatma projesinin ön çalışması, aydınlatma tesisat planının ve eklerinin hazırlanarak dosya haline getirilmesi. Kuvvet projesinin ön çalışması, kuvvet tesisat planının ve eklerinin hazırlanarak dosya haline getirilmesi.
Zorunlu Ders ELK2005 ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ 2 2 4
Kumanda giriş elemanları, kumanda çıkış elemanları, elektrik motorları koruma röleleri, elektrik motorlarının kumandası, Özel devre elemanlarına giriş, Kontaktörler, manyetik ve termal devre kesiciler ve elektromanyetik elemanlar, limit anahtarları, basınç anahtarları, AC motorların kumanda ve kontrol özellikleri, motorların çalıştırma, durdurma ve frenleme, devir yönü değişimi, problem kumanda devreleri, düşük gerilimle yol verme teknikleri, Yıldız/Üçgen yol verme, gereği, uygulaması, motor hız kontrol devrelerinin analiz edilmesi.
Seçmeli Ders ELK2011 ELEKTRİK ENERJİ SANTRALLERİ 2 0 3
Enerji kaynakları, Termik santraller, Nükleer santraller, Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynakları, Hidroelektrik santraller, Güneş elektrik santralleri, Rüzgar elektrik santralleri.
Seçmeli Ders ELK2013 EV CİHAZLARI 2 1 3
Çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık makinesi, ısıtıcılar ve pişiriciler, elektrikli süpürgeler, kişisel bakım cihazlarının, buzdolaplarının ve klimaların parçaları tanıtılır. Cihazların çalışma prensibi, kurulumu, bakımı ve olası arızaları neler olduğu anlatılır.
Seçmeli Ders ELK2015 İŞLETME YÖNETİMİ 3 0 3
İşletme yönetimi ile ilgili temel tanımlar ve kavramlar, ekonomik gösterge analizi, iş fikri geliştirme süreci ve yapılabilirlik çalışmaları, iş yeri kuruluş işlemleri, işletme işlevleri.
Seçmeli Ders ELK2017 GÜÇ ELEKTRONİĞİ I 3 0 3
Güç diyotları ve transistörleri, tristörler ve tristör uygulamaları, IGBT'ler ve Güç aygıtlarının korunması.
Seçmeli Ders ELK2019 MESLEK ETİĞİ 3 0 3
Etik ve ahlak kavramları, etik sistemleri, meslek etiği, mesleki yozlaşma, sosyal sorumluluk.
Seçmeli Ders ELK2021 ARIZA ANALİZİ 3 0 3
Test cihazları, devre elemanlarının karakteristikleri ve bu devre elemanlarının sağlamlık kontrolü, arıza ve bakım karteksleri, arşivleme ve katalog okuma.
Seçmeli Ders ELK2023 ÇEVRE KORUMA 3 0 3
Çevre ve insan sağlığını tehdit eden faktörler, bu tehlikelere karşı alınması gereken önlemler ve bu tehlikelerden korunma kuralları.
Seçmeli Ders ELK2025 HİDROLİK VE PNÖMATİK 3 0 3
Hidroliğin temel kuralları, Hidrolik elemanlar ve devreler, pnömatiğin temel kuralları ve pnömatik elemanlar ve devreler.
Seçmeli Ders ELK2027 ELEKTRİK ŞEBEKE VE TESİSLERİ 3 0 3
Zayıf akım elektrik Şebeke tesisatları, İç tesisatta kullanılan elemanları, Işık kaynakları, Elektrik şebeke ve tesisleri ile ilgili temel kavramlar.
Seçmeli Ders ELK2029 ASENKRON VE SENKRON MAKİNALAR 3 0 3
Asenkron motorlarda indüklenen momentin oluşumu, rotor kayması, rotorun elektriksel frekansı kavramları. Asenkron motorlarda kayıplar, güç akış diyagramı, güç ve moment, yol verme devreleri, eşdeğer devre modeli parametreleri için boşta çalışma deneyi, DA deneyi ve kilitli rotor deneylerinin yapılması, Senkron generatörler ve Senkron motorlar.
Staj Dersi ELK2031 ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM STAJ 0 0 4
Öğrencilerin öğrenim süresi içinde öğrendikleri teorik bilgileri, iş ortamında ve piyasa şartlarında uygulama yaparak pekiştirmeleri, iş hayatını tanımalarını sağlama ve bunun sonucunda iş-çalışma hayatına daha donanımlı olarak katılmalarını sağlamak.
Seçmeli Ders ELK2033 ÖZEL TESİSAT 2 1 3
Güvenlik sistemlerinin, yangın alarm sistemlerinin, güç dağıtım sistemlerinin, havalandırma ve busbar sistemlerinin genel özellikleri ve kurulum yöntemleri. Paratoner çeşitleri, ünite koruma alanı ve binaya tesis edilmesi. Tehlikeli alanlara elektrik tesis edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar. İç ve dış tesisatın bilgisayar destekli programlar ile yapılması ve kontrol edilmesi. Mesleki bilgisayar programlarının uygulamalarda ve eğitimde kullanılması. Bu tip yerlerdeki tesisat için çıkarılmış kanunlar ve yönetmelikler.
Seçmeli Ders ELK2037 KARİYER PLANLAMA 2 0 3
Kariyer tanımı, kariyer planlama süreci aşamaları ve özellikleri, Çalışma alanları, Doğru ve etkili iletişim becerileri, Özgeçmiş, Yurt içi ve yurt dışı kariyer olanakları, Kariyer merkezleri, Yetenek kapısı, Kariyere destek sağlayabilecek birimler, Ulusal ve uluslararası değişim programları
Seçmeli Ders USD2051 İLK YARDIM 3 0 4
Travma, Konvülsiyonlar ve tetanoz, Kanamalar (Hemorojik-Hipovolemik Şok), Anaflaksi ve anaflaktik şok, Akut zehirlenmeler, Suda boğulma ve elektrik çarpması, Sıcak-güneş çarpması ve donma, Zehirli hayvan ısırmaları ve böcek sokması,kırık,çıkık, burkulma,yanık, yabancı cisim batması.
Seçmeli Ders USD2053 MESLEKİ İNGİLİZCE 2 1 4
Gramer kurallarının tekrarı; soru cümleleri oluşturma; edilgen cümlelerin tanıtılması ve farklı zaman çekimleri ile edilgen cümlelerin yapıları; ilgi, zarf, zaman zarf, ayrık ve koşul zarf gibi cümlecik yapıları; bağlaçlar ve bağlaçların cümle ve paragraflarda kullanılması; mesleki terimler; okuduğunu anlama ve tercüme etme; kendini ifade edebilme; rapor ve sunum hazırlama.
Seçmeli Ders USD2071 ÜRÜN TASARIMI 2 1 4
Ders, ürün tasarımının temel ilkeleri, kullanıcı ilişkisi ve sektörel uyumunu ele alır. Yaratıcı süreçte, sorun belirleme, eskiz, 2D projelendirme ve 3D modelleme aşamalarıyla tasarım geliştirilmesini hedefler.
4. DÖNEM DERSLERİ
Ders Tipi Ders Teorik Pratik AKTS
Zorunlu Ders ELK2002 SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI-II 1 1 3
Çalışma konusunun belirlenmesi , ilgili konu üzerinde araştırma yapılması , yapılan araştırmaların derlenmesi , çalışmanın rapor halinde hazırlanması ve sunulması.
Zorunlu Ders ELK2004 SARIM TEKNİĞİ 3 1 4
3 Fazlı ve 1 Fazlı asenkron motor sarımları, DA. makinalarının sarımları, üniversal motorların sarımları.
Zorunlu Ders ELK2006 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER 2 2 4
SIMATIC S7-200 PLC ile ilgili genel özellikler, genel yapıları, çalışma ilkesi, devre bağlantıları, mantıksal işlemler, zamanlama işlemleri, sayma işlemleri karşılaştırma işlemleri ve uygulamaları.
Seçmeli Ders ELK2010 ÖZEL TASARIMLI MOTORLAR 3 0 3
1 fazlı asenkron motorlar, yapıları ve özellikleri, çalışma prensipleri, gölge kutuplu motorlar, relüktans motorlar, repülsiyon motorlar, adım (step) motorlar, üniversal motorlar ve senkron motorların yapıları, özellikleri ve çalışma prensipleri.
Seçmeli Ders ELK2012 ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIM 3 0 3
Şebeke çeşitleri, şalt sahasının tanımlanması. Enterkonnekte şebekelerde direk, izolatör, güç ve ölçü trafolarının, bara, ayırıcı, kesici, parafudur ve diğer devre elemanlarının tanımı, kullanımı, montajı ve bakımı. YG-OG-AG iletimin özellikleri.
Seçmeli Ders ELK2014 PANO TASARIM VE MONTAJI 2 1 3
Aydınlatma ve kuvvet tesislerinde çeşitli ihtiyaçları karşılamak için kullanılan pano ve tabloların dizaynı ve montajı.
Seçmeli Ders ELK2016 KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLARI 3 0 3
Kalite ve standartların önemi, gereği, yaşantımızdaki yeri ve bu kavramların öğrencilere kazandırılması.
Seçmeli Ders ELK2018 İLETİŞİM 3 0 3
İletişimin tarifi ve türleri, Sözlü iletişim, Yazılı iletişim, Meslek hayatında iletişim, Grafik iletişim, Teknolojik araçlarla iletişim.
Seçmeli Ders ELK2020 SENSÖRLER VE TRANDÜSERLER 2 1 3
Algılayıcılar ve transdüserler, sıcaklık sensörleri, konum sensörleri, yaklaşım anahtarları, akış sensörleri, kuvvet ve basınç sensörleri, seviye ölçüm sensörleri, ses sensörleri ve optik sensörler.
Seçmeli Ders ELK2022 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 3 0 3
İş güvenliği ile ilgili yasal mevzuat, iş yerinde iş güvenliği için alınması gereken tedbirler, risk etmenleri, kişisel emniyeti sağlama (KKD), ergonomi, sağlık ve güvenlik İşaretleri, çalışanların emniyetini sağlama, meslek hastalıkları, ilk yardım.
Seçmeli Ders ELK2024 SOĞUTMA TEKNİĞİ 3 0 3
Soğutmanın temel kavramları, çeşitli soğutma sistemleri, mekanik buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimi, tek ve çift kademeli soğutma çevrimi, soğutma sistemi elemanları çeşitleri ve arızaları, soğutucu akışkan çeşitleri ve özellikleri, soğutma sisteminin uygulamaları
Seçmeli Ders ELK2026 GÜÇ ELEKTRONİĞİ II 3 0 3
Güç diyotları ve transistörleri, tristörler ve tristör uygulamaları, IGBT'ler ve Güç aygıtlarının korunması.
Seçmeli Ders ELK2028 YÜKSEK GERİLİM TEKNİĞİ 3 0 3
Yüksek gerilim hatlarında alınması gereken güvenlik tedbirleri, buz ve rüzgar yükü hesapları, zincir eğrisi hesapları, sehim hesapları, direkler arası mesafe hesapları, korona kayıpları ve hesapları.
Seçmeli Ders ELK2030 BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE 2 1 3
Bilgisayar destekli elektrik tesisat projesi çizme yöntemleri, proje çizimi için gereken program komutları, mimari proje üzerine elektrik projesi çizme. Elektrik tesisat projesinde bulunan proje kapağı, vaziyet planı, topraklama hesabı ve çizimi, elektrik tesisat çizimi, gerilim düşümü ve akım kontrol hesaplamaları, yükleme cetveli, kolon şeması, aydınlatma hesaplamaları, pano detayları, sembol listesi gibi sayfaları hazırlama.
Staj Dersi ELK2032 ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM STAJ 0 0 4
Öğrencilerin öğrenim süresi içinde öğrendikleri teorik bilgileri, iş ortamında ve piyasa şartlarında uygulama yaparak pekiştirmeleri, iş hayatını tanımalarını sağlama ve bunun sonucunda iş-çalışma hayatına daha donanımlı olarak katılmalarını sağlamak.
Seçmeli Ders USD2050 İLETİŞİM 3 0 4
İletişimin ve etkili iletişimin tanımı, unsurları ve özellikleri, kullanılan dil, kendini tanıma, etkili dinleme ve geri bildirim, iletişimi engelleyen ve kolaylaştıran etkenler , ikna edici iletişim, duyguların iletişimde rolü ve kullanılması, etkili iletişim teknikleri, iletişimde çatışma ve önlenmesi, sözsüz iletişim becerileri, sosyal yaşamda davranış kuralları; görgü ve nezaket, iletişim uygulamaları ve iletişimin diğer disiplinlerle olan ilişkilerin benimsenmesini kapsamaktadır.
Seçmeli Ders USD2052 KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLARI 3 0 4
Standardizasyonu ve önemini kavrayabilme. Kalite ve kalite kavramını açıklayabilme. Kalite Güvencenin önemini kavrayabilme. Mesleki standartları açıklayabilme. Kalite güvence ve güvenilirlik analizlerinde kullanılan teknikler ve temel modeller hakkında bilgi verme. Tüketici hakları ile ilgili maddeleri kavrayabilme.
Seçmeli Ders USD2066 ÇALIŞMA HAYATI 3 0 4
Çalışma hayatı ile ilgili temel kavramlar tanıtılır. Tutum oluşumu ve tutumu oluşturan faktörler, kendini tanıma ve efektif çalıma ilkeleri ile stratejileri kişilik teorileri konuları anlatılır. Ayrıca, algılama, atfetme, öğrenme süreçleri, güdüleme, iş tatmini, mobbing ve kurumsal bağlılık gibi konular güncel örnekler verilerek işlenir.
Seçmeli Ders USD2068 İLK YARDIMIN AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU 3 0 4
Afetler ve ilk yardım ile ilgili temel kavramlar, ilk yardım afet organizasyonuna neden entegre edilmeli, ilk yardımın ilkeleri, ilk yardımcıda olması gereken özellikler, afetlerde; hastanın/yaralının değerlendirilmesi, temel ilk yardım uygulamaları, solunum ve dolaşımın durması ve temel yaşam desteği (yetişkin ve çocuklarda), kazalardan korunma yolları, hasta ve yaralı taşıma teknikleri gibi konuları içermektedir.
Seçmeli Ders USD2072 STİL DANIŞMANLIĞI 2 0 4