BOR SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BESLENME VE DİYETETİK / BES2032 - İMMÜN SİSTEM VE BESLENME

DERS HAKKINDA GENEL BİLGİLER

           
Dersin Kodu Dersin Yarıyılı/Yılı   Dersin Türü   Dersin Seviyesi   Dersin Öğretim Dili
     
  
Dersin Adı Teori Uygulama AKTS
Dersin İngilizce Adı
Dersin Öğretim Elemanı E Mail
Dersin Yardımcı Öğretim Elemanı E Mail
Dersin Amacı
Dersin Kısa İçeriği
Önkoşullar

DERSİN HEDEFLERİ
 
DERSİN HEDEFLERİ 
1Bağışıklık sisteminin temel terimlerini, bileşenlerini ve genel niteliklerini tanımlayarak öğrencilerin immünolojiye giriş düzeyinde sağlam bir temel oluşturmalarını sağlamak
2Doğal bağışıklık ve edinsel bağışıklık mekanizmalarını karşılaştırarak bu iki sistemin işlevsel farklılıklarını ve birbirleriyle etkileşimlerini açıklayabilmek
3Antijen toplanması ve antijen sunumu süreçlerini açıklayarak immün yanıtın başlatılmasındaki kritik basamakları kavratmak
4Hücresel bağışıklık yanıtları ve etki mekanizmalarını analiz ederek T lenfosit alt gruplarının rolünü ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlamak
5Humoral bağışıklık yanıtlarını açıklayarak B lenfositlerin, plazma hücrelerinin ve antikorların işlevlerini kapsamlı bir biçimde değerlendirmek
6İmmünolojik tolerans ve otoimmünite mekanizmalarını tartışarak bağışıklık sisteminin denge ve sapma durumlarını kavramalarını sağlamak
7Aşırı duyarlılık reaksiyonlarını ve immün yanıt kaynaklı hastalıkları açıklayarak patofizyolojik süreçlerin beslenme ile ilişkisini yorumlayabilmek
8Prebiyotikler, probiyotikler, nükleotidler, amino asitler, yağ asitleri, vitaminler ve minerallerin bağışıklık üzerindeki etkilerini açıklayarak immmünonutrientlerin önemini ilişkilendirebilmek
9Beslenme ile immün sistem arasındaki etkileşimleri güncel bilimsel veriler ışığında değerlendirmelerini sağlayarak eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek
10Güncel literatür bulgularını analiz ederek, beslenme-immünoloji ilişkisine dair özgün yorumlar ve öneriler geliştirmek
 
DERSİN KATEGORİSİ
DERSİN KATEGORİSİ DERSİN YÜZDESİ
Temel Birimler Dersi
Meslek Bilgisi Dersleri