BOR SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BESLENME VE DİYETETİK / BES2019 - BESİNLERE GİRİŞ

DERSİN HAFTALIK İÇERİĞİ

Hafta 
Konular 
Öğrenme Kaynakları 
1Dersin Tanıtımı, Amacı ve Hedefleri. Besin nedir? Temel besinlerin tarihçesi. Besin ve besin ögesi arasındaki fark.•Understanding Nutrition Eleanor Noss Whitney, Sharon Rady Rolfes, 13th edition. Wadsworth Publishing, 2012 •Mahan, L.K., Stump, S.E. Krause's Food & Nutrition Therapy. 12th edition, Elsevier, 2010. •Levetin- Mc Mahon Plants and Society 2th edition McGraw Hill 2008.
2Besinlerin kaynakları:hayvansal ve bitkisel kaynaklar 
3Besinlerin içerikleri:karbonhidratlar 
4Besinlerin içerikleri:proteinler 
5Besinlerin içerikleri:yağlar 
6Besinlerin içerikleri:vitaminler 
7Besinlerin içerikleri:mineraller ve su 
8Besin grupları 
9Süt grubu:süt, yoğurt, ayran, kefir 
10Et grubu:Et, tavuk, balık, hindi, yumurta 
11Ekmek grubu:Ekmek, bulgur, makarna, pirinç  
12Sebze-meyve grubu 
13Besin ögelerinin vücut çalışmasındaki işlevleri ve Sağlıklı beslenme önerileri  
14Sağlıklı beslenme modelleri ve sürdürülebilir beslenme