Fakültemiz Öğretim Üyesinden Toros Kurbağası Sergisi


Fakültemiz Öğretim Üyesinden Toros Kurbağası Sergisi

Fakültemiz Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Baybars Sağlamtimur, Niğde Belediyesi Sanat Galerisi'nde Niğde’nin endemik türü olan Toros (Sessiz) Kurbağaları’na ilişkin fotoğraf sergisi açtı.

“Toro” takma adı ile bilinen Toros Kurbağası (Rana holtzi) dünyada sadece Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki Bolkar Dağlarında yaklaşık 3000 rakımdaki Karagöl, Çiniligöl ve Eğrigöl’de yaşamakta olan ve Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’ne (IUCN Red List) göre yüksek düzeyde tehdit altında (Critically Endangered) bulunan bir türdür. Ayrıca bu tür, Uluslararası Bern Sözleşmesi de dâhil çeşitli sözleşmelerle koruma altındadır.

 

İlklerin Yaşandığı Fotoğraf Sergisi

Sağlamtimur’un düzenlemiş olduğu sergi birçok yönden de ilklerin yaşandığı bir sergi oldu. Tematik olarak tamamen Toros Kurbağası’nın esas alındığı ilk fotoğraf sergisi olması ve yine dünyada Toros Kurbağası ile Karagöl’ün ilk su altı fotoğraflarının bu sergide beğeniye sunulması serginin önemini artırdı. Ayrıca sergide karekod uygulamasının kullanılarak bu türün tanıtımı ve korunması için farkındalık yaratmayı amaçlaması da serginin dikkat çeken diğer yönü oldu.

 

Sergide 54 fotoğraf, bir gerçek ölçekli kurbağa heykeli ve iki adet fotoblok sergilenirken ayrıca fotoğrafların altına konulan karekod ile ziyaretçilere fotoğrafların hikâyelerini dinleme olanağı sunuldu.

 

Sergi 23 Aralık Tarihine Kadar Sürecek

Çekimler dört ayrı dönemde toplam 10 gün sürerken, bu süreçte çekilen fotoğraflar iki kilometrelik zorlu dağ tırmanışı ve sekiz derece sıcaklıktaki buzul gölüne dörder saatlik serbest dalışlarla elde edildi. Niğde Valiliği ile Niğde Belediyesinin sponsorluğuyla hazırlanan sergi, 23 Aralık 2023 tarihine kadar Niğde Belediyesi Sanat Galerisi’nde sanatseverler ile doğaseverlerin ziyaretine açık olacak.