Anadolu Ajansından İletişim Fakültesi Öğrencilerine Uygulamalı Stüdyo Eğitimi


Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı ile Anadolu Ajansının iş birliğinde, İletişim Fakültesi öğrencilerinin yetiştirilmesi amacıyla on üniversiteden yüz öğrenciye vermiş olduğu “Uygulamalı Stüdyo Eğitimi’nin” beşincisi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Eğitimin öğrencilerden sorumlu yetkili kişilerinden Yunus Bilgehan Karapınar, Bilge Betül Akın ve Talha Yavuz öğrenciler ile yakından ilgilenerek öğrencilerin merak ettikleri soruları cevapladı.

Uygulamalı Stüdyo Eğitiminin açılışında Habercilik Eğitimleri ve Medya Okuryazarlığı hakkında konuşan Anadolu Ajansı Haber Akademisi Müdürü Dr. Cihangir İşbilir, sahada ve masada olan gazetecinin önemini, yapay zekanın yaptığımız işlerin önemini arttırdığını, internet teknolojilerinin baş döndürücü bir hızla büyümesinden dolayı her bireyin kendi dezenformasyon teyit hattının olması gerektiğini, muhabirliğin önemini, habercilikte en önemli evrenin kavram koyma olduğunu eğer bir konuyu tanımlamazsak tanımlanacağımızı, teknolojik gelişmelerin meslekleri öldürmediğini, insanın kendi mesleğini öldürdüğünü bunun sebebinin de bireyin mesleğinde yerinde sayması yani uzmanlaşmaması olduğunu belirtti. İşbilir, “Gazeteci demek kırmızı çizgileri olmayan insan demek değildir, çünkü gazetecinin kırmızı çizgileri vardır. Bunlar insanlık, ülkesi, memleketi ve toprağıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Eğitimin Devamı da Gelecek”

Anadolu Ajansı Proje Yönetim Uzmanı Hakan Güvenlioğlu Luşhi “Bu eğitimin amacı stüdyosu olmayan üniversiteleri buraya misafir ederek hem Anadolu Ajansını tanıtmak hem öğrencileri stüdyo ortamına sokmak hem de buradaki usta gazetecilerle muhatap etmektir” dedi ve eğitimin devamının da geleceğini söyledi.

 “Bu Mesleği Yapacak İnsanların Heyecanı ve Adrenalini Sevmesi Gerekiyor”

Daha sonra Foto Muhabirliği ve Savaş Muhabirliği hakkında, Foto Muhabir olan Esra Hacioğlu Karakaya eğitim gören öğrencilere foto muhabirlik yaptığı zamanlarda yaşadığı anlarını ve çektiği fotoğrafları paylaşarak ders verdi. Foto muhabir olmanın en güzel yanının her renkten ve her görüşten insanlarla bir araya gelmek olduğunu ve ayrım gözetmeksizin her kategoriden fotoğraf çekildiğini söyleyerek bu mesleği yapacak insanların heyecanı ve adrenalini sevmesi gerektiğini, izin almadan insanların fotoğrafının çekilmemesi gerektiğini, haberlere hâkim olarak fotoğraf çekmek gerektiğini  belirtti ve ruhsal olarak bu işin zorluklarını anlattı.

 “Doğru Konuşmak Bir İnsanı Üç-Dört Adım Öne Geçirir”

Eğitim devamında Spikerlik ve Diksiyon Teknikleri üzerine Muhabir Serkan Kaya, katılımcı öğrencilere ders vererek diksiyonun yanı sıra etkili konuşmanın da karşımızdaki insanı çok etkilediğinden bahsetti ayrıca gazetecilik mesleğinde doğru konuşmanın bir insanı üç-dört adım öne geçireceğini belirterek etkili konuşmanın ilkeleri hakkında eğitim verdi ve son olarak öğrencilere tekerleme okutma etkinliği düzenleyerek stüdyoda keyifli anlar yaşattı.  

Uygulamalı Stüdyo Eğitiminin devamında Görüntü Yönetmeni Mehmet Rıza Marufoğlu, Televizyon Programcılığı ve Tematik Yayıncılık üzerine konuşmalar yaptı ve eğitimin ikinci gününe geçildi. Eğitimin ikinci gününde Marufoğlu ve ekibi katılımcı öğrencilere uygulamalı reji eğitimi, görüntü yönetmenliği, ileri aydınlatma, görüntü teknikleri ve greenbox uygulamalarını anlattı ve uygulamalı bir şekilde gösterdi. Reji eğitiminde kayıt cihazlarının nasıl çalıştığı, resim masasının nasıl bir düzlemde ilerlediği, canlı yayınlar öncesinde sistem kameralarındaki renk ayarlarının nasıl yapıldığı, kamera kontrol ünitesinin neden gerekli olduğu ve ana kontrol hakkında öğrencilere bilgi verildi. Görüntü Yönetmenliği dersinde kameraların canlı yayın esnasında nasıl geçiş yaptığı, kameraların stüdyo içerisindeki görevleri ve çalışma aşamaları anlatıldı. İleri Aydınlatma ise dersinde stüdyodaki aydınlatmaların nasıl çalıştığı ve canlı yayın esnasında ya da sonrasında nasıl ayarlandığı hakkında bilgi verilerek eğitim sonlandırıldı. Eğitim sonunda Uygulamalı Stüdyo Eğitimine katılan öğrencilere “Katılım Sertifikası” takdim edildi.


Uy


Karanfil YILDIRIM NGenç Kuşak