Toplu Taşımada İletişim Becerileri


Fakültemiz 3. Sınıf öğrencileri Feramuz Ateş, Elif Aktulun, Cuma Başaran, Müge Elbir Şoför ve yolcu iletişiminde insanları saygı, nezaket, hoşgörü gibi değerlere yönlendirmek adına bir proje gerçekleştirdiler. Öğrenciler projede, halk otobüslerinde sık rastlanan insanların birbirine tahammülsüzlüğünün önüne geçmeyi ve saygı temelinde iletişim kurmanın toplum huzuru için şart olduğunu hatırlatmayı amaçladılar.

 



İlk olarak kentlerde belediyelerle, şoförlerle ve toplu taşıma kullanan insanlarla iletişime geçtiler. Otobüslerde yaşanan kapasite aşımı, ayakta yolcu probleminin ortadan kalkması için belediyelere bu konuda daha fazla denetim olması gerektiğini vurguladılar. Açık kullanım alanları ve insanların temas ettikleri yüzeylerden bakteri yayılımı yüksek olduğundan toplu taşımada kullanılan her aracın kalite standartlarını sağlayacak ölçüde temiz ve hijyenik olması gerektiğini hatırlatarak bu konuda otobüs şoförlerinin hijyen konusunda bilgilendirilmesini önerdiler.

 



Duraklarda yürümenin dahi imkânsız olduğu bir ortamda, yolcuların araca binmek için gösterdikleri çaba, insani değerler açısından kabul edilemez hal almaktadır. Buralarda gelen yolcuların sıraya girmesini sağlayacak düzenler kurulması salık verildi. İsteyen yolcu, tercihini bir sonraki araca kullanarak, sırasını bir sonraki yolcuya verebilir. Her ne kadar uzun kuyruklar anlamına gelebileceği düşünülse de yolcuların geldikleri zamana uygun ezilmeden araca binmeleri sağlanabilir.



Proje çalışmasını yürüten öğrenciler, toplu taşımada yolcu olarak anılan vatandaşlara çeşitli mesajlar ulaştırdıkları bir sosyal medya hesabı oluşturdular. Burada, toplu taşıma kullanmanın doğa ve kişisel tasarruf adına anlamlı bir alışkanlık olduğunu vurguladılar. İnsanları diğer yolcuların da halinden anlaması ve karşılıklı saygı ilişkisi içinde aynı ortamın paylaşılması gerektiğini hatırlatan mesajlar yayınladılar.

 

Konuyla ilgili olarak, Niğde Çiftlik Ahmet Yesevi okulunda bir sunum yapan öğrencilerimiz, hitap ettikleri gençlere bir drama etkinliğiyle, sıraya girmenin ve başkasının hakkını yememenin önemi anlattılar. 

 

Projenin diğer bir ayağında ise otobüs duraklarına toplu taşımanın kuralları hakkında bilgilendirici mesajlar ve uyarıcı afişler asıldı. Detaylar sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

 

Sosyal medya hesabı: TOPLUtiy