"CEVAHİR-İ HAMSE, LETAİF" - Hilmi Güney Kişisel Takı Tasarım Sergisi


Fakültemiz Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğr. Gör. Dr. Hilmi Güney’in "CEVAHİR-İ HAMSE, LETAİF" Kişisel Takı Tasarımı Sergisi, Sinop Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 31 Ağustos 2023 Perşembe günü saat 17:00’de açılışı gerçekleştirilen sergi, 7 Eylül 2023 tarihine kadar sanat/tasarım severlere açık olacaktır. 

CEVAHİR-İ HAMSE, LETAİF

Cevher ilk olarak maddenin özü anlamında, sonrasında var edilmek istenen her maddenin temelini oluşturan şey için kullanılmıştır. Maden cevheri de iç ve dış doğal etkenlerle yer kabuğunda oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan mineraller için kullanılmaktadır. Antik Yunan filozofları, Platon ve Aristoteles ile başlayan ve sonrasında İslam felsefesinin ilk düşünürü Kindi’yle devam eden anlayışta, insan da beş cevherden/letaiften oluşmaktadır. Maddenin özünde olduğu gibi insan da; kalp, ruh, sır, hafi ve ahfa olmak üzere ve her biri bir sonrakinin basamağı olarak kabul edilen, insanın mahiyetini oluşturan cevherlerden oluşmaktadır. Kalp huzur anlamında “sonsuzluk sembolü” ile, ruh muhabbet anlamında “Fatma eli” ile, sır birlik anlamında “sonsuzluk düğümü” ile, hafi karışma anlamında “spiral sembolü” ile, ahfa kaybolma anlamında “lakşmi yıldızı ve labirent” sembolleri ile temsil edilmiştir. Gerek maddi gerekse manevi açıdan her iki yaklaşıma göre cevher, tek başına varlığını sürdürebilen şeyi ifade etmektedir.

Bu sergide insanın cevheri kabul edilen ve en dıştan içe doğru; kalp, ruh, sır, hafi, ahfa isimlerine sahip cevherleri temsilen bir koleksiyon hazırlanmıştır. Böylece tasarlanan bu takı eserlerinde kuyumculuğun; kalem işi, kakma, mineleme, ajur, granülasyon/güverse, tel burma gibi süsleme teknikleri ile süstaşı mıhlama ve sıvama teknikleri uygulanmış; maddi cevherler stilize formlara dönüştürülerek cevahir-i hamse (beş cevher) sırrına farklı bir yorum getirilmiştir.