‘GIDA ATIKLARI İLE BATİK SANATI’ WORKSHOP ETKİNLİĞİ


Türkiye-İspanya-İtalya işbirliği ile yürütülen WusTE "ReUSE of Food WASTE to create new materials and reduce pollution" isimli Avrupa Birliği Erasmus+ Projesinin ilk hareketlilik faaliyetleri, 10-15 Ekim 2022 tarihleri arasında Şehit Kemal Tosun Anadolu İmam Hatip Lisesi yürütücülüğünde gerçekleştirilmiştir.

Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim elemanları Doç. Dr. Esra VAROL, Dr. Öğr. Üyesi Menekşe SAKARYA, Dr. Öğr. Üyesi Hamide Tuba KIZILKAYA, Arş. Gör. Sema ÖZESKİCİ ve Arş. Gör. Tutku Ceren AKÇAM tarafından, 14 Ekim Cuma günü ‘Gıda Atıkları ile Batik Sanatı’ workshop etkinliği düzenlendi. NOHU Moda Kulübü üyesi öğrenciler de etkinliğe katılım sağladı.

Workshop, öğretim elemanları tarafından projeye İspanya, İtalya ve Türkiye’den katılan öğrencilere doğal boyama, batik sanatı, workshop ekibi ve etkinlik sürecine dair yapılan sunum ile başladı. Öğrenciler bilgilendirildikten sonra uygulama süreçlerine geçildi. Gıda atıklarından bayat zerdeçal, pancar, siyah havuç, ceviz ve soğan kabukları gibi doğal boyama için kullanılacak malzemeler tanıtıldı. Bu malzemelerden boya elde etme teknikleri ve boya hazırlığında yapılması gereken ölçümler anlatıldı. Amerikan bezi üzerinde bağlama batik teknikleri öğretildikten sonra öğrenciler bağladıkları kumaşları doğal boyaların yer aldığı kazanlarda boyadı. Kumaşlar kururken, ikinci bir uygulama yapılarak, tişört bağlama ve boyama işlemleri (tie dying) tamamlandı. Son olarak oluşturulan boyalarla kalıp baskı tekniklerinin de gösterilmesi ile workshop sona erdi.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından yaptıkları uygulamalar katılımcılara teslim edildi. Etkinlik sonunda Türkiye, İspanya ve İtalya’dan etkinliğe katılan öğrenciler, Workshop etkinliğinde öğrendikleri bilgi ve uygulamalardan duydukları memnuniyetleri dile getirirken, öğrendikleri yeni bilgileri ülkelerine döndüklerinde de uygulayacaklarını belirtti.