Niğde Ömer Hallisdemir Üniversitesinde Yürütülen Çalışmalarda “Yanmaz Strafor” Geliştirildi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Endüstriyel Hammaddeler ve Yapı Malzemeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜHAM) bünyesinde yürütülen çalışmalarda İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bilgil tarafından yüzde 100 yerli ürün olmak üzere 750 santigrat dereceye dayanabilen, alevlenmeyen, yüksek sıcaklıklarda dahi koku ve gaz çıkarmayan çevre dostu “Yanmaz Strafor” geliştirildi.

Çalışma ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Bilgil, elde edilen yanmaz straforun yüzde 100 yerli ürün olarak Niğde bölgesinden elde edilen kalsit madeni ile üretildiğini, mevcut straforlarla aynı ağırlığa sahip olduğunu, rengi ve görünüşü ile de mevcut straforlardan farksız olduğunu söyledi.

Piyasada kullanılan ve hammaddesi ithal olan straforların 120 santigrat derecede alev aldığını ve çevreye zararlı gazlar yaydığını ifade eden Bilgil, elde edilen yeni straforun alevlenmediğini ancak 750 santigrat dereceden sonra deformasyona uğradığını belirtti. Yeni ürünün mevcut starforların kullanıldığı her yerde kullanılabilecek özellikte olduğunu yük taşıma ve vida tutma özelliğine de sahip olduğunu ifade eden Bilgil hammaddesinin Niğde’den elde edilen kalsit madeni olmasının da büyük bir kazanç olduğunu vurguladı.