Fakültemiz Yeni Logo'su

Üniversitemiz Bor Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı tarafından kullanılmak üzere tasarımı yapılan; şekli, üzerinde yer alan simgelere ilişkin açıklamaları ve teknik özellikleri üniversitemiz senatosunda kabulüne oy birliğiyle karar verildi. 



LOGO AÇIKLAMASI:

·         Logoyu oluşturan yılan figürü Sağlık Bilimlerinin baş harfleri olan S ve B harflerinden yola çıkılarak oluşturulmuştur. Aynı zamanda yılanın başından ve kıvrımlarından yararlanılarak sağlığın ve sevginin ikonik bir simgesi olan kalp şekli oluşturulmuştur.

·         Genellikle yılan, bilgelik, dönüşüm, yeniden doğuş ve iyileşme ile ilişkilendirilir. Antik Yunan mitolojisinde Asklepios'un sembolü olarak kullanılan yılan, tıp ve sağlıkla ilişkilendirilmiştir.

·         Yılan; deri değiştirmesi ile gençlik, sağlık ve ölümsüzlüğü temsil etmektedir. Yılan gibi dilsiz olup hastaların sırlarını kimseye söylememeyi ifade etmektedir.

·         Yılanların kuyruklarının zincir gibi birbirine dolanması ve bir halkanın içerisinde yer alması Fakülte bünyesindeki bölümlerin birlik ve beraberliklerini, bütünlük oluşturduklarını simgelemektedir.

·         Yılanın derisinin değişmesi, dönüşümün sembolü olarak kabul edilir ve bu nedenle iyileşme ve yeniden doğuşla ilişkilendirilir. Ayrıca birçok kültürde yılan zehrinin tedavi edici özelliklere sahip olduğuna inanılır. Bu nedenlerden dolayı yılan figürü kullanılmıştır. Genel olarak yılan ve kalp figürleri birleştirilerek logonun merkezinde kullanılması Sağlık Bilimlerinin içeriğini en iyi şekilde temsil edeceği düşüncesidir.

·         Logonun genel olarak dairesel kompozisyonda oluşturulmasının sebebi, dairenin odak oluşturması (ilgiyi üzerinde toplaması), globalliği temsil etmesi ve üniversitemizin logosuna uyum sağlar bir şekilde olmasıdır. S-B harfleriyle oluşturulan yılan figürünün dışında kullanılan dairesel şekil, turkuaz rengi ve yuvarlak formuyla üniversitemiz logosuna atıfta bulunmaktadır. Söz konusu dairesel şeklin dilimlerden oluşması da yine üniversitemiz logosunun anlamında olduğu gibi 24 Oğuz Boyunu temsil etmektedir.

·         Kullanılan lacivert renk, üniversitemizin rengi olan turkuaza uyumu gözetilerek, sağlık alanında sıklıkla kullanılması ve ciddiyet kazandırdığı için seçilmiştir. Sade ve yalın olması için logoda iki renk kullanılmıştır.

·         Algılamayı kolaylaştırmak ve ciddiyeti güçlendirmesi açısından sans serif (tırnaksız) düz bir tipografi olan ‘Tako’ yazı karakteri kullanılmıştır.